sersei_igra_prestola
screenrant.com
Film

Ovo niste očekivali u finalu šeste sezone Igre prestola

Pažnja: tekst sadrži spojlere

Finalna epizoda šeste sezone Igre prestola donela je neočekivane obrte – Sersei je kraljica, Mardžeri je izgorela u ludoj vatri, Džon Snow je kralj na Severu i potvrđeni Lijenin sin, a Deneris se konačno sa svojim zmajevima uputila ka Vesterosu.

Briljantna epizoda sa neočekivanim krajem odgovorila je na mnoga pitanja, ali su se takođe nova postavila. Konačno je posle šest sezona potvrđen identitet Džonove majke, što staje na kraj mnogobrojnim teorijama, mada je na internetu teorija o Lijeni bila jedna od popularnijih. Dok Bren kao Trooka vrana putuje u vreme, pristustvuje sceni Lijeninog porođaja, a ona smrtno povrđena poverava svog sina Nedu Starku i šapuće mu istinu na uvo. Iako gledaoci nisu u stanju da čuju celu priču, svakako već znamo da je Regar pravi Džonov otac.

igra-prestola-smrti--top-10

Početak epizode zapanjio je sve gledaoce i dok gledamo Sersei kako zadovoljno posmatra scenu koju je sama prouzrokovala, spalivši Visokog Vrapca i sve njegove podanike, zajedno sa Mardžeri i drugima, pitamo se šta nas još očekuje u epizodi. Međutim, nakon Tomenovog samoubistva i proglašenja Sersei za kraljicu, dok ona sedi na Gvozdenom tronu sa izrazom lica sličnom kao kod Ludog kralja, postavlja se pitanje da li je ona sve to odavno isplanirala? Po Džejmijevom izrazu, čini se da je i on sličnog mišljenja. Međutim, Mardžerina smrt čini se urađena pomalo nevešto, kada se uzme u obzir njena uloga koju je odigrala i da je bila jedan od retkih likova koji su po mogućnosti spletkarenja gotovo mogli da pariraju Sersei. Sa druge strane, Tomenov skok sa prozora u tišini, svojevrstan je šok za gledaoca, iako je već ranije nagovešteno da će se to dogoditi. Sećate se Serseine priče o gatari koja joj je prorekla smrt sve njene dece dok je ona živa? Ovo se moralo kad-tad dogoditi, a scenaristi Igre prestola odabrali su nabolji mogući trenutak.

Sa druge strane, neobični savez između ratnica Dorne i kuće Tireli, ili bar onog što je ostalo od nje, nagoveštava zanimljivosti u sledećoj sezoni, budući da ih sve pokreće osveta i duboka mržnja prema kraljici Sersei. Osim toga, tu Varis ponovo stupa na scenu, što donekle nagoveštava šta će se dalje dešavati, kada se prisetimo da je Varis otišao upravo u dogovoru sa Tirionom.

I za kraj, povratak Arje na najspektakularniji mogući način mnoge je ostavio bez daha. Ponovo šok kod gledalaca, naročito dok kada je Valderu Freju poslužila obrok od njegovih sinova. Zanimlljiv način da se servira osveta, reklo bi se. I za kraj, rečenica – Poslednje što ćeš videti jeste Stark koji se smeje dok ti umireš – savršena je osveta za Red wedding.

Ne zaboravimo ni Maloprstića, koji je posejao seme sumnje u Sansinu glavu, predočavajući joj sliku – on sedi na Gvozdenom tronu, a ona, kao njegova kraljica pored njega. Iako je malo verovatno da će Sansa na bilo koji način izdati Džona, kada je u pitanju serija poput Igre prestola, nijedna se mogućnost ne sme isključiti.

Igra_prestola-cinjenice

I dok se epizoda završava, dok brodovi i zmajevi idu ka Vesterosu, ostaje nam da čekamo sledeću sezonu, gde već vidimo da će glavne karike biti žene. A koliko je Vesteros veliki za ambiciozne i opasne žene poput Deneris, Sersei, Sanse, Arje, ledi Olene, Elarije Sand i njenih kćerki?

Pročitajte više o Igri prestola

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku