Venčanja

Ovako su nekada izgledala venčanja u Novom Sadu

U društvenom životu srpskog naroda religiozni običaji oduvek su imali veliku ulogu, a u svatovskim običajima se ogleda porodični život jer su narodni običaji isprepletani sa verskim. Proučavanje običaja oduvek je je bilo značajno, jer su upravo običaji izraz narodnog mišljenja i osećanja, a u sezoni venčanja podsećamo vas kako su se nekada izgledale svadbe u Novom Sadu.

Pre samog venčanja, mladoženja bi sa jednim svojim drugom pozivao prvo starog svata i devera, a tek posle i ostale goste, rođake i komšije. U noći pre venčanja, mladi bi se okupili i večerali zajedno, okićeni ruzmarinom, a potom bi usledila igranka. Na sam dan venčanja, mladoženja, ponovo sa jednim drugom ide kod kuma, ponudi ga čuturom i zove ga u svatove,  a potom se ide kod starog svata. Svirači stižu oko 9 časova pre podne, a devojke s pesmom dočekuju kuma, starog svata, devera i ostale goste. Kada se svi gosti iskupe, očita se molitva Oče naš i kreće se ka mladinoj kući. Za to vreme, mlada je zatvorena u sobi sa jednom drugaricom i dok one čekaju svatove, ostale njene drugarice se vesele na kapiji. Dever plaća jednu ili dve forinte kao ulaznicu, i kada mu se otvore vrata on predaje kutiju sa vencem i velom za mladu. Dok drugarice pomažu mladi, ujedno pevaju pesmu:

Odbi se biser grana od jorgovana,

I lepa Smilja od svoje majke,

Od svoje majke i braće drage.

vencanja_istorija_1
Izvor: historybreak.blogspot.rs

Nakon što se mlada spremi, veže peškir deveru preko ramena i grudi, a potom odlazi u drugu prostoriju gde je čekaju stari svat i kum. Pozdravi se s majkom, i potom svatovi krenu u crkvu. Sveštenik podeli sveće mladencima i oni tada razmene prstenje, a devojke pokrivaju glavu mladencima prevezima, koji su specijalno kupljeni za tu priliku. Nakon toga, slično kao i danas, stavljaju se krune na glave mladenaca,  a desne ruke im vešu maramom. Mladenci popiju malo vina, pa se čita jevanđelje,a kao i danas, tri puta obiđu oko oltara, pa celivaju raspeće i jevanđelje, skinu krune i time je obred završen. Svatovi onda kreću kući u kolima koja su okićena peškirima i pantljikama.

U dvorištu nevestine kuće, kuvarice čekaju goste i darivaju ih. Kum očita Oče naš i potom sledi ručak i kolo. Posle ručka, kreće se mladoženjinoj kući gde se pozdravljaju sa njegovim roditeljima, ljubeći ih u ruke. Svekrva prostre belo platno po dvorištu sve do praga od sobe, da bi mlada koračala po njemu. Na vratima je svekrva dariva sa dve zemičke i flašom vina.

Večera se služi u 8 časova kada svatovi donose svoje darove – pečenje, kolače, marame, papuče, opanke i drugo. Zanimljivo je da se onda održava svojevrsna licitacija, a od novca koji se prikupi plaća se muzika. Zatim sledi veselje, igra se i peva do dugo u noć. U 1 ili 2 časa posle ponoći, mladenci se povlače, a omladina nastavlja da se veseli, a najviše se igra kolo.

U 5 časova ujutru svekar budi mladence, i ponovo se igra i peva.

Izvor: Melhior Erdujhelji, Istorija Novog Sada

Kako vam se čine ovi običaji?

Pročitajte više o istoriji Novog Sada

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link