Magazin

Zabave o kojima se priča vekovima: Kada se ženio Zmaj Jova, Novi Sad nije spavao danima

Prečanske kafane nekada su imale daleko uzbudljiviji život, a veselja su bila takva da se pamte i posle 150 godina, kao kada se ženio Jovan Jovanović Zmaj, pa svojim sugrađanima nije dao da spavaju puna tri dana.

Sve se desilo na Svetog Savu 1862. godine, kada se Jova ženio Evrosinijom, kojoj je tepao Ruža. Tri dana Novi Sad je bio podignut na noge! Pevalo se i plesalo na glavnim ulicama, a svatovi su, na čelu sa starim svatom Jakovom Ignjatovićem, za sobom vukli šerpe i lonce koji su lupali po kaldrmi, kako bi bili sigurni da baš niko ne sklopi okom. Kao dokaz, ostao je i račun od 207 forinti, ispisan Zmajevom rukom, na kojem piše da se popilo 155 holbi (tri četvrtine litre) vina, 146 holbi piva, 60 holbi bermeta, 27 limunada, 76 kafa te je popušeno 25 kabanos i 60 običnih cigara.

vojislav ilić
Vojislav Ilić

– U kafani „Bela lađa“, 1888. godine, čuveni srpski pesnik Vojislav Ilić ošamario je Pecija Popovića, tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada. To je bio pravi skandal. Naravno, nije znao da je udario prvog čoveka grada koji je došao da smiri društvo jer je prebučno slavilo Ilićevo momačko veče. Jutro je dočekao u zatvoru, a molbe da ga puste slate su čak do Beča. Ipak, valjalo se ženiti – kaže Zoran Knežev poznati novosadski hroničar.

Knežev je jedini uspeo da „ukoriči“ život Novog Sada kroz njegove birtije, od kraja 18. veka do početka Drugog svetskog rata, pa njegova knjiga „Novi Sad – priče iz prošlosti“ ima i poseban deo „Kafanologija“.

Novi Sad je tako još 1933. godine imao evropskog šampiona u ispijanju piva na prvenstvu u češkom Plzenu, Vladetu Georgijevića Bareta, krupnog novosadskog matičara. Dobre goste veselili su još bolji muzičari, pa je tako zabeleženo da je novosadski kafanski tamburaš Marjanović, kada se preselio u Ameriku, uz pomoć zemljaka Mihajla Pupina, na kraju svirao u Metropolitan operi u Njujorku.

– Novi Sad je tridesetih godina prošlog veka jedini u našoj zemlji imao i Milku Ofnerku, „mušku“ javnu kuću, gde su odlazile „dame sa iskustvom“ i veliki broj „nudistkinja“ i „nudista“, po profesiji, a u njemu se svake godine otkrivala bar po jedna „ljubavnička“ afera. Kao na primer one sa maloletnim devojčicama ili ona kada je šef novosadske policije uhvatio svoju ženu u kupleraju – otkriva Knežev.

Pavle Jurišić Šturm
Pavle Jurišić Šturm

Zaljubljeni Šturm

Ipak, neki pesnici tvrde da je od kafane jedino jača ljubav, a to je dokazao Pavle Jurišić Šturm 1904. godine, kasnije proslavljeni general, kada je došao u Novi Sad u uniformi srpske vojske i prošetao se gradom u potrazi za sestrom Isidora Bajića. Na kraju je krenula čitava potera da se nađe strani vojnik na teritoriji Austrougarske, ali je zaljubljeni Šturm već umakao.

Pismo Zorana Radmilovića iz ’85.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link