Magazin

‘Devojke u Ovči se udaju između 13. i 17. godine, crkveno venčanje kad decu krste’

PrtSc/Twitter/@BibliotekarkaX

„U Ovči devojke se udaju između 13. i 17. godine, a venčavaju posle nekoliko godina“.

Ovako je glasio naslov u novinama u maju 1939. godine. Za venčanje pred Bogom nisu imale dovoljno godina, a nerado su pristajale i na porod, iako se podrazumevalo rađanje jednog do dva deteta.

To je „obaveza“, ostalo je bila dobra volja.

Devojke spremne za udaju mogle su se na prstima prebrojati, pisalo je.

Kako je u Ovči obitavao i nemali procenat rumunskog stanovništva, ljudi su živeli po posebnim, hibridnim, izmešanim običajima koji su za današnje prilike nesvakidašnji, čudni, bizarni, pa i neljudski s obzirom na to da su „udavače“ zapravo bile maloletne tinejdžerke, pa čak i devojčice koje emotivno i fizički nisu bile zrele za bračne dužnosti i obaveze.

Muškarci bi posle 20. godine, takođe, od sramote zbog „starosti“ buduće supruge morali da traže u drugim selima.

Prenosimo vam tekst u celosti kako biste stekli potpunu sliku društvenih prilika u okolini Beograda s kraja tridesetih godina prošlog veka:

„Stanovnici sela Ovče, u neposrednoj blizini Beograda, žive posebnim životom i imaju naročite običajke i nazore, koji su za njih zakoni. Najinteresantniji su svadbeni običaji. Takvih običaja nema nigde, sem kod Rumuna, koji su naseljeni u nekim selima Banata.

Što je najinteresantnije, mladenci se ne venčavaju u crkvi odmah. Oni venčanju u crkvi ne poklanjaju veliku važnost i venčavaju se tek posle nekoliko godina. Glavni je razlog tome, što rano stupaju u brak i nemaju dovoljan broj godina za crkveno venčanje.

Dešava se da se istoga dana venčaju roditelji i da njihovom venčanju prisustvuju deca, pa posle da se krste deca ili obratno, što je vrlo retka pojava u pravoslavnoj crkvi kojoj i Rumuni pripadaju. Aktu venčanja oni ne poklanjaju nikakvu važnost.

Iako se Ovčanke tako rano udaju, one su moralne. I kroz ceo život vode računa o braku i poštenom životu.

Ali ima jedna mana: nerado rađaju decu. Običaj je roditi jedno ili dvoje najviše. Retko će koja prekršiti taj običaj. One pribegavaju svim mogućim sredstvima da se oslobode materinstva.

Na kraju treba naglasiti da u Ovči ima vrlo malo udavača. Sve bi se izbrojale na prste. Usled toga se mladići iz Ovče žene iz drugih rumusnkih naselja. Pre izvesnog vremena oženio se i najstariji momak u selu. Imao je pune 23 godine i oženio se iz Kraljevićeva, jer se iz Ovče nije mogao oženiti pošto je bio mnogo star.“

Izvor: Žena

Poslednja srpska podruga: Kad prva žena ne može da rodi, muž dovodi drugu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link