Novi Sad Vesti

Otvaranje izložbe Kvir Evropa u Novom Sadu

foto 2 Mary Crnkovic Pilas
Foto: Mary Crnković Pilas

U sredu, 23. novembra u 18 časova u Kreativnom distriktu, u prostoru Skladište otvara se izložba Kvir Evropa koju organizuje Merlinka festival u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture.

Izložbu čini pedeset šest fotografija, dvadeset osam umetnika iz trinaest evropskih zemalja koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

foto 3 Dragana Stojanovic
Foto: Dragana Stojanović

Rusija je krajem oktobra proširila postojeću zabranu promocije „LGBT propagande“ među maloletnicima kako bi uključivala ljude svih uzrasta, što bi predstavljalo zabranu svakog spominjanja i prikazivanja LGBT osoba, od interneta do knjiga, filmova, reklama, te izložbi! Slični glasovi se mogu čuti i u Srbiji, ali i pojedinim članicama Evropske unije.

Vidljivost i sloboda ekspresije je sastavni deo egzistencije svake osobe, pa samim tim i važan deo egzistencije LGBT osoba! Slobodan život ne može i ne sme biti ograničen sa četiri zida, jer ako jeste oni predstavljaju zatvorske zidove.

Zato fotografije koje čine ovu izložbu prikazuju sve aspekte LGBT egzistencije, od intimnosti i erotike u četiri zida do šetanja, zabave i uživanja u slobodi van četiri zida. Ali nije sve tako „ružičasto“ u Evropi, jer homofobija ume da pokaže svoje ružno lice čak i u tim progresivnim i homofilnim zapadnim državama, a naročito na istoku.

foto 1 Viktor Makhnov
Foto: Viktor Makhnov

Borba protiv homofobije je konstantna i nikada neće biti gotova, jer nam iskustvo pokazuje da prava koja su osvojena mogu biti vrlo lako oduzeta!

Filip u novosadskim gej klubovima tražio sebe, a dobio inbox pun oženjenih muškaraca

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap