Novi Sad

Povampirena otporaška pesnica osvanula u centru Novog Sada

otpor srpska atina
Buđenje! Otpor! foto:021.rs

Mural u centru Novog Sada “Srpska Atina” već je nekoliko puta dorađivan takozvanim “kuralom”, a sada je, tri meseca od poslednje intervecije, na njemu osvanula Otpor pesnica.

Naime, na zidu u Gimnazijskoj ulici umesto “kurala”, koji je stigao do verzije 5.0, sada se vidi pesnica nekadašnjeg pokreta “Otpor” iz vremena diktatorskog režima Slobodana Miloševića, kao i poruka “Buđenje! Otpor!”.

Kao i u ranijim slučajevima ni ovaj put se autor nije potpisao, a koliko su primetili reporteri 021.rs ovakvih poruka ili pesnica nema na drugim objektima u centru Novog Sada, tako da je sasvim izvesno da je namerno napisana samo na ovom mestu.

Inače, na zidu i dalje ispod nacrtanih likova Đure Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja i Svetozara Miletića stoje natpisi na engleskom “Good”, “Bad” i “Ugly”, što je jasna asocijacija na legendarni vestern režisera Serđa Leonea “Dobar, Loš, Zao”.

Kako se do sada nikada nije saznalo ko su autori “kurala”, ne može se sa sigurnošću znati da li je i simbol Otpora nastavak ranijih protesta ili reakcija na aktuelna dešavanja u Novom Sadu i ostatku Srbije.

Podsetimo da su na ovom zidu “kurali” počeli da se pojavljuju iz protesta što nisu identifikovane i kažnjene osobe koje su 2017. godine prekrečile mural “Jedina istina” francuskog umetnika Gijoma Remeda koji je tu stajao godinama.

Poslednji “kural” u verziji 5.0 se pojavio 14. januara ove godine i prekrečen je dan kasnije, uz postavljanje video-nadzora. Prethodna verzija “kurala” pojavila se 25. decembra.

Inače, “kurali” su se pojavili kao reakcija na mural nacrtan tokom oktobra prošle godine. Mural “Srpska Atina” predstavlja prepravljenu fotografiju Njegoševe ulice iz XIX veka tako što su izbrisani prolaznici i ucrtani samo značajniji pripadnici srpskog naroda iz XIX veka u Novom Sadu, a to su Đura Jakšić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Marija Trandafil, Milica Stojadinović Srpkinja, Laza Kostić i Kosta Trifković.

Ovaj mural je nacrtalo Udruženje građana “Bute dobri”, koje za to nije imalo potpunu saglasnost gradske komisije, a koja je osporila umetničku vrednost i lokaciju murala.

Da, opet sam prepravio ustaški grafit! Ide li vam to na živce? E, baš mi je drago!

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


23 Shares
Share via
Copy link