Novi Sad

Na muralu “Srpska Atina” ponovo nacrtan kural (FOTO)

kural
Foto: 021.rs

“Kural 5.0” osvanuo je na muralu “Srpska Atina” na uglu Trga republike i Gimnazijske ulice, samo tri nedelje nakon što je prethodna verzija tog crteža prekrečena.

Kao i svaki prethodni put, ni ovog puta nije ostavljen potpis ili poruka ko je autor crteža. Ipak, jasno je da se radi o nastavku protesta zbog nikad razajašnjenog slučaja prekrečavanja murala “The only truth” francuskog umetnika Remeda i zbog toga što je umesto njega naslikana “Srpska Atina”, piše 021.

Mural “Srpska Atina” je sporan jer je postavljen uz nepotpunu dozvolu gradske komisije, koja je osporila njegovu umetničku vrednost i samo lokaciju.

Takođe, ispostavilo se i da se radi o lažnom predstavljanju Novog Sada s kraja XIX veka, jer je mural zapravo prepravljena fotografija Njegoševe ulice.

To je urađeno tako što su izbrisani prolaznici, a nacrtane osobe koje nikada nisu stajale zajedno na fotografiji.

Takođe, sporno je i to što se radi samo o pripadnicima srpskog naroda iako je vojvođanska prestonica i pre 100 godina bila multietnička sredina.

Koliko dugo će “kural 5.0” biti na zidu zavisi od reakcije čuvara murala, koji su za manje do 24 sata prekrečili prethodnu verziju.

Inače, “kural 4.0” se pojavio 25. decembra, na Božić po gregorijanskom kalendaru, dok je “kural 5.0” nacrtan u noći između 13. i 14. januara, kada se po julijanskom kalendaru obeležava tzv. “Srpska Nova godina”.

Ko stoji iza najlepšeg murala u Novom Sadu?

59 Shares
Share via
Copy link