Magazin Svet

Na ovom neobičnom ostrvu mačke caruju, imaju svoje spomenike i status božanstva

cat island
Foto: Printscreen / Instagram

Volite životinje? Naročito mačke? Ovo mesto je kao stvoreno za vas.

U Japanu, na Taširodžimi, ostrvcetu u Mijagiju, žive mačke prema kojima se lokalno stanovništvo ophodi sa, reklo bi se, puno poštovanja.

Postoje različita predanja o tome kako su mačke na ovom ostrvu postale toliko važne. Po jednoj legendi, u XIX veku su noćni ribari hranili mačke i njihove promene u ponašanju tumačili kao proročanstva o tome kakav će ulov biti i hoće li im vreme biti naklonjeno, piše DDL.

Verovali su da što više nahrane mačku to će više sreće imati, a ovaj neobičan ritual se održao do današnjih dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nathan Winder (@waytogonate)

Na Taširodžimi živi između 20.000 i 50.000 mačaka, a stručnjaci procenjuju da, ako se jedna mačka koti dvaput godišnje, a preživi 2,8 njenih mačića, ona i njeni potomci za svega devet godina mogu napraviti pravu mini-populaciju od čak 11,6 miliona mačaka!

U prefekturi Mijagi danas se nalazi čak 51 spomenik podignut u čast mačkama, a brojne kuće imaju krovove u obliku mačjih ušiju.

Na sredini ostrva nalazi se hram posvećen ovim životinjama, koji je postao prava turistička atrakcija.

Kako bi zaštitile ovu vrstu i obezbedile im spokojno kretanje po ostrvu, nadležne vlasti su 2009. godine zabranile donošenje pasa na ostrvo, ali su ptice koje na njemu žive ugrožene jer mačke ne mogu da im odole, pa su napadi sve češći.

Zato je osnovan rezervat za zaštitu pticu. Ipak, ni to se nije pokazalo kao dobro rešenje jer velika grupa mačaka živi nadomak rezervata.

Na skriveno te vodim mesto: Rajsko ostrvo na Jadranu koje možete obići za 4 sata

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link