Magazin Putovanja

Na skriveno te vodim mesto: Rajsko ostrvo na Jadranu koje možete obići za 4 sata

ostrvo susak
Printscreen

Verujem da postoje oni koji su se pre svega u ove dve godine ludila uželeli gužvi, izlazaka, koncerata i festivala. Za one koji nakon svega traže mir, šum prirode i tračak životne inspiracije ostrvo Susak je pravo mesto za beg od stvarnosti.

Susak je i dalje mnogo manje posećen od ostalih hrvatskih ostrva, ali u tome leži njegova najveća draž. Posetite ga dok ga drugi nisu otkrili, piše sajt punkufer.hr.

Na površini od oko 3,8 kvadratnih kilometara u Primorsko – goranskoj županiji smestio se Susak, idila mira za idealan odmor. Ovde nećete pronaći mnogo puteva, jer je područje proglašeno biciklističkom zonom i svakako možete zaboraviti na kretanje automobilom. Ipak, nemojte biti tužni, auto vam ovde zaista neće trebati.

Glavno prevozno sredstvo biće vam bicikl, skuter ili motor, ali samo ako ih na putovanje ponesete sa sobom. Ako ste odvažniji, zamolite lokalce da vam pozajme traktor i istražite ostrvo u adrenalinskim vožnjama po zemljanim ili betonskim putevima.

Ostrvo se sastoji od samo dva naselja, Gornjeg i Donjeg Sela. Donje Selo smešteno je u luci i među ljudima poznato je kao Spjaža, a do susednog Gornjeg možete kamenim stubištem koje datira s početka 20. veka.

Zanimljivo je da je nekad na ostrvu živelo i više od 1500 ljudi, dok danas ima oko 150 stanovnika, stoga vam gužva i nesnosne horde turista ovde neće biti svakodnevna pojava. Ipak, sve više turista počelo je da otkriva ostrvo, pa se brojke dižu i do 1500 posetilaca u letnim mesecima.

susak ostrvo
Printscreen

Nekad poznato letovalište imućnih Rimljana, od Lošinja udaljeno je nešto manje od četiri nautičke milje, a ostrvo je nekad bilo i poznato lečilište za decu. Zbog toga se smatrao idealnim za talasoterapiju, odnosno lečenje u kojem se koriste sve blagodeti mora.

Na ostrvo možete stići brodskim linijama iz Rijeke i Malog Lošinja. Krećete li od Rijeke, uživajte u vožnji katamaranom koja traje do četiri sata, a preporučujemo vam da svoju kartu kupite preko interneta. Katamaran odaberite samo ako imate malo stvari i ako sa sobom na putovanje ne nosite pola svojeg ormara jer su mesta za prtljagu ograničena, prenosi Nova.rs.

Alternativa putu iz Rijeke je polazak s Malog Lošinja brodom Premuda, a ako istražujući Lošinj zaboravite na vreme i Premuda otplovi prema svojem odredištu, priključite se nekom od izletničkih brodova na Susak.

Kad stignete, nemojte se prestrašiti zbog, na prvu neorganizovanih ulica i raštrkanih kuća, sve to ima svoje čari. Puteljci nisu asfaltirani, pa će vam prašina ovde postati mrski neprijatelj, no sve ćete zaboraviti čim ugledate čista plava prostranstva i zelene note prirodnih kreacija.

Od smeštajnih kapaciteta u ponudi su sobe, apartmani, kuće i vile, a ljubitelji kampovanja ovde se neće veseliti, jer je kampovanje na ostrvu zabranjeno. Ipak, odlučite li se na avanturu u prirodi, lokalci savetuju da svoj šator postavite iznad uvale Bok ili na putu od groblja do svetionika koji je izgrađen još za vreme austro – ugarske vladavine. Poželite li da odsednete u kampovima s infrastrukturom, to možete u susednom Čikatu ili u Poljani na Lošinju.

Ako ste ljubitelj kulturno – istorijskih atrakcija, posetite crkvu sv. Nikole, jedno od najčišćih i najbelijih groblja, kapelicu na rtu Darto, poznati svetionik i staru vojnu osmatračnicu. Volite li plaže, posetite uvalu Spjaža s peščanim plažom na kojoj možete uživati u dodatnim sadržajima kao što su kafići i restorani. Uvala Bok čudo je prirode u kojem nećete pronaći dodatnih sadržaja, ali plitka voda i pesak daju svoje čari.

susak jadran
Printscreen

Od ostalih plaža tu su još Veliki i Mali Abis gde ćete uživati u miru, a plaža je stenovita i bogata roniocima. Tu čak i alpinisti dolaze na svoje jer su na liticama postavljeni alpinistički klinovi. Plaža Nasuzanski levkastog je oblika i ime je dobila prema modrom dnu, i uz Zali Bok čini dve plaže na kojima možete raditi šta god poželite, jer su vam mir i privatnost ovde najbolji prijatelji.

Prošetajte se oko ostrva, za to će vam trebati oko četiri sata, istrčite se na brojnim puteljcima i oprobajte se u plivanju, jer Susak je mesto idealno za boravak u prirodi. Ovde napornog razgledanja nema, pa je mesto idealno za odmor bez preteranih aktivnosti.

Ako se izgubite, slobodno pitajte prolaznike i lokalno stanovništvo za pomoć, ali pazite, Susak je poznat po svom arhaičnom govoru koji je u Hrvatskoj zaštićen kao pokretno kulturno dobro, pa ih možda nećete razumeti. Nije strašno vratiti se kući s bogatijim vokabularom.

Srpski Tajland u blizini Novog Sada: Magično ostrvo Ko-Čang (FOTO)

 

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
181 Shares
181 Shares
Share via
Copy link