Magazin

“Kad je skupo ne ostavljam, neka mu da gazda”: Rasprava o ostavljanju bakšiša konobarima posvađala Srbe

Bašte kafića 2
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Ostavljanje bakšiša u restoranima i kafićima česta je tema polemisanja kod nas, jer se često vodi rasprava o tome da li je u pitanju pravilo, moralna obaveza ili “nametnuti trend”. Na društvenoj mreži Tviter se pokrenula rasprava oko toga ko i koliko ostavlja konobarima, kao i da li to shvataju kao praksu ili osećaju obavezu da to urade.

– Ostavljate li bakšiš i da li imate nekakve prakse ili pravila – napisao je autor u tvitu i pokrenuo lavinu komentara.

– U USA je to obavezno. Kad plaćaš oni ti ponude tri opcije 15, 20 ili 25 odsto na iznos računa. Ako hoćeš da budeš veliki gospodin daš 25 odsto. Znači do tebe je, stvar izbora – stoji u prvom komentaru.

baksis
Printscreen/Twitter

– Uvek mi je neugodno da ostavim bakšiš jer mi se čini da tom sićom ponižavam konobara, ali ipak ostavim jer znam da on to očekuje. Volela bih da se bakšiš ukine.

Ipak, neki su naveli da bakšiš ostavljaju i trgovcima.

– Počeo sam davati bakšiše i blagajnicama/ima u trgovinama i trgovcima/kama na pijaci. Sve je to rudarski posao, a ljudima drago kad tako odreaguješ – napisao je korisnik dok je drugi dodao:

– Kasirke ne smeju da uzimaju bakšiš. Sav višak uzimaju poslovođe. Uglavnom da nadomeste manjak kad postoji:

– Naravno konobar 5-7 odsto, konobarica 10 odsto, nadprosečno simpatična i draga konobarica 15 odsto, frizerka uvek je ista 15 odsto:

baksis konobar
Printscreen/Twitter

– Imam pravilo da ne ulazim u kafanu ako nemam za bakšiš. Neću ni da me služe – oštro je odgovorila jedna korisnica:

– Deset odsto naravno, nekad i više, zavisi od situacije.

– Bio sam konobar u jednom periodu i znam koliko to znači konobaru, uvek ostavim koliko mogu u datom trenutku:

– Ostavim svima i svuda, osim ako je neko bio bezobrazan.

– Gledam da bude uvek oko 20 odsto od iznosa računa, ali naravno po kvalitetu usluge:

– Da, uvek i ne žalim ako mi je ulepšao uživanje ljubaznošću i brzom uslugom ili dobrom preporukom. Ako je baš baš kreten onda bakšiš nula.

– Uvek. Tako me vaspitalo ćale i keva i sad mi uslovni refleks.

– Ponekad me sramota kad neki drugi plaća pa zaokružuje na primer 3.260 na 3.300.

– Zaokružujem na prvu stotinu osim ako ceh nije sa 90 na kraju. Tada zaokružim na sledeću. Jedini uslov, ljubaznost.

Da, oko deset odsto ako su posebno neljubazni, a to je stvarno retko, ne ostavim.

– Kad je skupo ne ostavljam. Neka mu da gazda.

– Deset odsto od iznosa na računu, ili koliko imam sitnijih para, ili da se zaokruži, ali ne do nekog jadnog iznosa – glase neki od komentara.

Izvot: Kurir

Vešta konobarica otkriva trikove za dobijanje bakšiša, od muškaraca dnevno uzme i do 300€

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link