Magazin Svet

Orijent ekspres ponovo vozi od 2024, najskuplja karta košta više od 66.000€ (FOTO)

Orjent ekspres
Foto: Collage/Instagram/vsoetrain

Ako ste ljubitelj avantura Herkula Poaroa, gotovo je sigurno da ste čitali čuveni roman „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Agate Kristi.

Međutim, izgleda da se jedan od najpoznatijih vozova u istoriji, koji je povezivao Pariz i Istambul 121 godinu, vraća na šine već od narednog proleća.

Slavna železnička linija do danas je ostala simbol komfornog, sporog, udobnog i elegantnog putovanja, a među evropskim bogatašima tog vremena, koji su bili najčešći putnici, poseban hit je bilo nesvakidašnje restoransko iskustvu u vozu.

Vest o povratku legendarne rute od Pariza do Istanbula 2024. godine, izazvala je ogromno interesovanje javnosti, posebno šta će sve putnicima biti na raspolaganju, kao i cena karte, koja definitivno nije namenjena onima sa plićim džepom.

Raskoš, dekadencija i luksuz

„Venice Simplon-Orient-Express“ je pun naziv voz koji će saobraćati na liniji Pariz-Istanbul od sledeće godine. Najjeftinija karta trenutno može da se kupi za 17.500 funti (20.065 evra), a za najskuplju ćete izdvojiti neverojatnih 58.000 funti (66.574 evra)!

Radi se o kabini ”Grand Suite”, koju na službenim stranicama opisuju kao ”ekskluzivni svet dekadencije i čistog luksuza bez premca”, piše Putni kofer.

Dodaju kako se radi o njihovom najboljem paketu i smeštaju sa raskošnim interijerom i vrhunskim nivoom udobnosti, koja može da se meri samo s hotelom od pet zvezdica.

Kartu trenutno možete kupiti preko sajta „Luxury Train Tickets„, a prvi ponuđen termin je 31. maj 2024. godine, iz smera Pariza prema Istanbulu.

Luksuzni hoteli i ekskluzivne večere

Putovanje će trajati ukupno 6 dana, a kreće u Istanbulu, uz uživanje u luksuznoj večeri, koja će biti poslužena u jednom od tri predivna restorana.

Drugi dan voz stiže u Bukurešt, gde ćete provesti dan i noćiti u luksuznom hotelu „Marriott Bucharest Grand“.

Sledećeg dana nastavlja putovanje prema planinskom gradu Sinaja, u kojem imate priluku da posetite impresivan dvorac Peleš, koji je bio deo itinerera slavne linije iz 1883. godine.

Zatim stižete u Budimpeštu, gde ćete, u pratnji lokalnog vodiča, obići grad i uživati u krstarenju Dunavom.

U glavnom gradu Mađarske prespavaćete u jednom od najprestižnijih hotela, a podrazumeva se i večera u fantastičnom tradicionalnom restoranu, gde ćete probati neka od najpoznatijih jela ove uzbudljive zemlje.

Nakon toga, putovanje se nastavlja kroz Nemačku, a pre dolaska u Pariz, očekuje vas još jedna luksuzna večera dostojna kraljeva.

Original nastao na proputovanju Amerikom

Prvi Orijent ekspres razvio je belgijski inženjer Žorž Nagelmackers, inspiriran razvojem železničkog saobraćaja, koji je video na proputovanju Amerikom.

Posebno su mu se dojmila spavaća kola i bio je odlučan da po povratku u Evropu napravi nešto slično.

Doduše, on je svoj voz zamislio kao najluksuzniji hotel – mesto glamura i uživanja.

U tome je i uspeo, nakon više neuspelih pokušaja i teških pregovora sa nacionalnim železničkim kompanijama. Voz je na svoje prvo putovanje krenuo 4. oktobra 1883. godine, u njemu je bilo 40 putnika, a putovanje je trajalo 13 dana.

Među tim prvim putnicima, bilo je puno novinara, lukavo dovedenih kako bi izvestili čitaoce o “neverovatnom uređenju”, “udobnim stolicama”, “vunenim prekrivačima na krevetima” i “savršenoj hrani u restoranu”.

Taj marketinški potez bio je potpuni uspeh i evropska elita  je požurila da rezerviše svoje mesto na narednim polascima.

„Špijunski ekspres“

Neki istorijski izvori navode da je voz bio omiljen i među špijunima, zbog čega je dobio i nadimak ”špijunski ekspres”.

Oni su puno putovali, a ova linija im je omogućavala da to rade brže, učinkovitije i diskretnije. Među špijunima koji se spominju, nalazi se Englez Robert Baden Pauel, koji se predstavljao kao naučnik koji proučava leptire.

Ispalo je da su njegove zamršene skice oblika i boja leptirovih krila, zapravo bile šifrovani prikazi utvrđenja koje je uočio u dalmatinskim gradovima, a koji su kasnije bili velika pomoć britanskoj i talijanskoj mornarici.

Izvor: Putni kofer

10 najspektakularnijih železničkih trasa na svetu za nezaboravne trenutke putovanja (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link