Putovanja Top 10

10 najspektakularnijih železničkih trasa na svetu za nezaboravne trenutke putovanja (VIDEO)

Železnički saobraćaj ponovo dobija na značaju i sve je popularniji vid transporta među turistima, pre svega zbog ekoloških i ekonomskih razloga. Neke od železničkih trasa izgledaju krajnje spektakularno i predstavljaju nezaboravni doživljaj same za sebe.

Za njih ne zna puno ljudi, a svakako bi ih trebalo barem jednom u životu iskusiti, navodi Biznis insajder, a prenosi 021. U nastavku sledi 10 najspektakularnijih železničkih trasa na svetu, upotpunjenih dužinom trajanja svake vožnje.

Pruga Beograd – Bar (Srbija, Crna Gora) – 10 sati vožnje

Vozeći se ovom prugom, putnik pređe 435 mostova i prođe kroz 254 tunela od prestonice Srbije do obale Jadranskog mora u Crnoj Gori.

Pruga Kalifornijski povetarac (SAD) – 51 sat vožnje

Nema boljeg načina da se vidi srce Amerike od vožnje ovom prugom koja se penje kroz Stenovite planine i Sijera Nevadu da bi se zatim spustila na obalu Pacifika.

Pruga Kanađanin (Kanada) – 86 sati vožnje

Putnici Kanađaninom provedu četiri dana posmatrajući prerije zlatne boje, staklasta jezera i pitoreskne gradove, u vožnji od Toronta do Vankuvera vozom čiji je krov staklen.

Palata na točkovima (Indija) – osam dana i sedam noći vožnje

Ovo je naziv luksuznog voza u kojem postoji i spa centar, a koji vodi putnike u obilazak indijskih hramova i utvrđenja uključujući i Tadž Mahal.

Lednik express (Švajcarska) – 7,5 sati vožnje

Ova deonica povezuje velike planinske centre u švajcarskim Alpima, pružajući putnicima ugođaj upoznavanja sa snežnim vrhovima, planinskim pašnjacima i bajkovitim selima ove zemlje bogate prirodnim lepotama.

Voz prema oblacima (Argentina) – 15 sati vožnje

Ovo je jedna od najviših pruga na svetu koja na svom putu od Salta u Argentini vijuga kroz Ande sve do čileanske granice.

Shongololo express (Bocvana, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Avazilend, Zambija, Zimbabve) – Od 12 do 15 dana vožnje

Putovanje kojim se putnici upoznaju s velikim delom afričkog kontinenta uključuje zaustavljanje u brojnim safari rezervatima, kao i na pijacama rukotvorina.

Transsibirska pruga (Rusija) – 14 dana vožnje

Put preko ruskih stepa i tundri od Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije pa do Moskve uključuje i prelaz preko najdubljeg jezera na svetu – Bajkalskog jezera.

Orient express (više zemalja, uključujući Englesku i Italiju) – dva dana vožnje

Trasa stara više od jednog veka koja vodi od Londona do Venecije vraća putnike u zlatno doba železnice i pruža mogućnost da se iskusi glamur crnih kravata i večera s četiri servirana jela.

Belmond Grand Hibernian (Irska) – vreme zavisi od rute

Vožnja irskim predelima na trasi koja se još naziva i „svetlucavi svet zadovoljstva“ vodi putnike od Dablina do Korka ili Belfasta, u zavisnosti od izabrane rute.

Pruga duga 17 km od Petrovaradina do Beočina postaje zelena staza za pešake i bicikliste

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

527 Shares
527 Shares
Share via
Copy link