Magazin

Orban otkrio spomen-ploču “velike Mađarske” na kojoj je i Vojvodina

velika madjarska

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je izazvao buru u regionu, nakon što je učestvovao u otkrivanju kontroverznog spomenika koji prikazuje “veliku Mađarsku”. Mapom su obuhvaćeni i delovi Srbije, tj. Vojvodina.

Na spomeniku koji je Orban otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nalazi se i spomen-ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austrougarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine.

Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.

Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne trake žalosti, prenosi Blic.

Hrvatski portal Index.hr preneo je da se među spomen-pločama, uz mapu “velike Mađarske”, nalazi i ona na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”, što znači “Rijeka – Mađarska do mora”.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije “nasilno otcepljeni”, Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kom se vidi karta “velike Mađarske” i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je na društvenim mrežama objavio mapu “velike Mađarske”.

Više od 200.000 stanovnika Vojvodine ima mađarski pasoš

PARTNERI SAJTA


51 Shares
Share via
Copy link