Magazin

Više od 200.000 stanovnika Vojvodine ima mađarski pasoš

madjarski-pasos

Više od 200.000 stanovnika Vojvodine pored srpskog državljanstva ima i mađarsko.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da u Vojvodini „gotovo nema Mađara koji nema dvojno državljanstvo“, prenela je TV „Panon“.

S obzirom na to da Srbija ima blagonaklon stav prema dvojnim državljanstvima i od 2007. godine ima zakon koji uređuje tu oblast, za mađarski pasoš su zainteresovani i građani drugih nacionalnosti.

Jedan od dokaza je to što je u Novom Sadu pokrenut veliki broj kurseva mađarskog jezika već u prvim godinama primene zakona, piše Dnevnik.

Za većinu najveća prepreka je bila i ostala da na brzinu nauče jezik. Mađarska štampa je ranije pisala o pokušajima podmićivanja mađarskih činovnika, kao i o sklopljenim fiktivnim brakovima.

Podsetimo, 26. maja 2010. godine poslanici Mađarskog parlamenta podržali su zakon o dvojnom državljanstvu po pojednostavljenom postupku.

Rezultat toga je da danas Mađarska ima više od 1,1 milion novih državljana. Dvojno državljanstvo mogu tražiti ne samo zagranični Mađari, nego i građani drugih nacionalnosti pod uslovom da znaju mađarski jezik (traži se srednji nivo znanja), kao i da imaju pretka koji je nekada imao mađarsko državljanstvo.

Za brojne stanovnike Vojvodine koji nisu mađarske nacionalnosti pasoš Mađarske otvara put ka EU.

Otvorena granica između Srbije i Mađarske za sve građane, nema karantina

66 Shares
Share via
Copy link