Koronavirus Magazin

Omikron soj potvrđen u Evropi i pre objave SZO

amsterdam-karantin
Aerodrom u Amsterdamu/Foto: EVA PLEVIER/REUTERS

Omicron SARS-CoV-2 varijanta je bila prisutna u Evropi pre nego što su je južnoafrički naučnici otkrili i objavili svetu. Holandske zdravstvene vlasti su objavile da su pronašle novu varijantu korona virusa Omicron u slučajevima koji datiraju iz prve polovine novembra. Ovo ukazuje da se virus već širio zapadnom Evropom pre nego što su prvi slučajevi identifikovani u Južnoj Africi.

Zdravstveni institut RIVM (Holandija), saopštio je da je pronašao Omicron soj u uzorcima od 19. i 23. novembra. Ti nalazi su prethodili pozitivnim slučajevima pronađenim među putnicima koji su došli iz Južne Afrike 26.11 i testirani na amsterdamskom aerodromu. Belgija i Nemačka su takođe potvrdile da testovi uzoraka potvrđuju da je varijanta bila u tim zemljama pre nego što su južnoafrički zvaničnici 24. novembra upozorili svet na njeno postojanje.

Naučnicici iz Južne Afrike su pohvaljeni jer prvi otkrili novu varijantu i upozorili SZO na nju. Ali Omicron se sada proširio na oko 20 drugih zemalja Evrope i sveta. Zbog velike zabrinutosti većina zemalja EU su uvele ograničenja putovanja iz južno afričkih zemalja, i tako prekršile dogovor da neće biti zatvaranja državnih granica.

Zbog toga se njihovi naučnici i političari osećaju kao da su kažnjeni zbog svog naprednog programa skrininga na COVID-19, koji je omogućio drugim zemljama da brzo reaguju.

omikron-varijanta

Sa vanrednog sastanka SZO upućen je apel za stvaranje zajedničkog, globalnog saveza i pravednu raspodelu vakcina, jer je čak 80 odsto vakcina dostupno razvijanijim i bogatijim državama. Iz Evropske komisije tvrde da će učiniti sve da drugi cilj ponovljen na sastanku G20 bude ispunjen – da tokom naredne godine 70 odsto celog sveta bude vakcinisano protiv virusa SARS-CoV2. Treba imati u vidu da je u Južnoafričkoj Republici vakcinisano samo 24% stanovništva, a u Africi samo 7%.

U Južnoj Africi prema zvaničnim izveštajima medju hospitalizovanim pacijentima trenutno je: 0% vakcinisanih , 65% nevakcinisanih, 35% delimicno vakcinisanih. Vakcinisani za sada imaju iskljucivo asimptomatsku ili blagu infekciju.

Svetski naučnici intenzivno rade na ispitivanju soja Omikron.

SZO će nastaviti da pruža i ažurira što više dostupnih informacija i one će biti dostupne na digitalnim i društvenim medijskim platformama SZO.

Autor: Prim.dr Slavica Plavšić
specijalista za plućne bolesti

Izvor: CBC News

Stavio veštačku ruku od silikona da bi izbegao vakcinu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

66 Shares
Share via
Copy link