Koronavirus Magazin

Omikron soj potvrđen u Evropi i pre objave SZO

amsterdam-karantin
Aerodrom u Amsterdamu/Foto: EVA PLEVIER/REUTERS

Omicron SARS-CoV-2 varijanta je bila prisutna u Evropi pre nego što su je južnoafrički naučnici otkrili i objavili svetu. Holandske zdravstvene vlasti su objavile da su pronašle novu varijantu korona virusa Omicron u slučajevima koji datiraju iz prve polovine novembra. Ovo ukazuje da se virus već širio zapadnom Evropom pre nego što su prvi slučajevi identifikovani u Južnoj Africi.

Zdravstveni institut RIVM (Holandija), saopštio je da je pronašao Omicron soj u uzorcima od 19. i 23. novembra. Ti nalazi su prethodili pozitivnim slučajevima pronađenim među putnicima koji su došli iz Južne Afrike 26.11 i testirani na amsterdamskom aerodromu. Belgija i Nemačka su takođe potvrdile da testovi uzoraka potvrđuju da je varijanta bila u tim zemljama pre nego što su južnoafrički zvaničnici 24. novembra upozorili svet na njeno postojanje.

Naučnicici iz Južne Afrike su pohvaljeni jer prvi otkrili novu varijantu i upozorili SZO na nju. Ali Omicron se sada proširio na oko 20 drugih zemalja Evrope i sveta. Zbog velike zabrinutosti većina zemalja EU su uvele ograničenja putovanja iz južno afričkih zemalja, i tako prekršile dogovor da neće biti zatvaranja državnih granica.

Zbog toga se njihovi naučnici i političari osećaju kao da su kažnjeni zbog svog naprednog programa skrininga na COVID-19, koji je omogućio drugim zemljama da brzo reaguju.

omikron-varijanta

Sa vanrednog sastanka SZO upućen je apel za stvaranje zajedničkog, globalnog saveza i pravednu raspodelu vakcina, jer je čak 80 odsto vakcina dostupno razvijanijim i bogatijim državama. Iz Evropske komisije tvrde da će učiniti sve da drugi cilj ponovljen na sastanku G20 bude ispunjen – da tokom naredne godine 70 odsto celog sveta bude vakcinisano protiv virusa SARS-CoV2. Treba imati u vidu da je u Južnoafričkoj Republici vakcinisano samo 24% stanovništva, a u Africi samo 7%.

U Južnoj Africi prema zvaničnim izveštajima medju hospitalizovanim pacijentima trenutno je: 0% vakcinisanih , 65% nevakcinisanih, 35% delimicno vakcinisanih. Vakcinisani za sada imaju iskljucivo asimptomatsku ili blagu infekciju.

Svetski naučnici intenzivno rade na ispitivanju soja Omikron.

SZO će nastaviti da pruža i ažurira što više dostupnih informacija i one će biti dostupne na digitalnim i društvenim medijskim platformama SZO.

Autor: Prim.dr Slavica Plavšić
specijalista za plućne bolesti

Izvor: CBC News

Stavio veštačku ruku od silikona da bi izbegao vakcinu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link