Magazin Poznati

Oliver Dragojević ni za 200.000 € nije hteo da peva u Srbiji, a jednom je objasnio zašto

164313_oliver-dragojevic-beta-denis-ceric_ff
Foto: Beta / Denis Cerić

Vreme prolazi i leti neverovatnom brzinom.

To nam je verovatno svima prva misao kada shvatimo da je prošlo već pet godina otkako je preminuo veliki i legendarni muzičar Oliver Dragojević.

Tog 29. jula otišao je Oliver, a nakon ratnih zbivanja on je ispunio datu reč i zaista nikada nije nastupio u Srbiji i pored mnogih i vrlo unosnih ponuda.

Oliver Dragojević, legenda balkanske muzičke scene, bio je istaknuti pevač i kompozitor upamćen po svom prepoznatljivom glasu i emotivnom izvođenju vanvremenskih balada. Njegove stihove obožavaju svi, bez obzira na veru, jezik i nacionalnost.

Karijeru je započeo kao tinejdžer, nastupajući u raznim bendovima, a pravu slavu stekao je kao član grupe „More“ 1970-ih godina. Nakon toga, započeo je svoju solo karijeru i lansirao se u muzičku orbitu s hitovima kao što su: „Pismo moja“, „Molitva za Magdalenu“, „Cesarica“, „U ljubav vjere nemam“, „Trag u bekskraju“, „Nocutrno“, „Bez tebe“, „Šta to beše ljubav“, „Moj lipi anđele“ i mnogi drugi.

Iza sebe je ostavio više od 20 albuma, a njegovi evergrinovi se prenose sa generacije na generaciju.

Pored pesama koje je izvodio na hrvatskom, Oliver je takođe pevao na italijanskom i engleskom jeziku, čime je širio svoju popularnost i van granica svoje domovine.

Oliver Dragojević bio je ne samo talentovani muzičar, već i simbol zajedništva i ljubavi prema muzici. Njegovi koncerti i nastupi okupljali su publiku svih generacija, a njegov optimizam i pozitivna energija uvek su se prenosili na obožavatelje.

Međutim, ostala je žal što duže od tri decenije nije zapevao u Beogradu, niti je posetio Srbiju – razlog i danas intrigira javnost. Upravo o ovoj vrlo škakljivoj temi progovorio je pre nekoliko godina pevač Oliver Mandić u emisiji “Mojih 50” na Naksi radiju i tom prilikom otkrio zašto Dragojević nije smeo da dođe u Srbiju.

„Oliver je sjajan pevač. Šteta što ne može da dođe u Beograd. Nudio sam mu 200.000 evra da napravimo koncert pod nazivom “Dva Olivera” sa filharmonijom. Situacija je veoma specifična u njihovoj sredini. On kaže da bi, kada bi se vratio u Split posle koncerta u Beogradu, morao da brine za živote svojih sinova“, rekao je Mandić tom prilikom.

I sam Dragojević je pričao o koncertu u Beogradu sa Tanjom Peternek Aleksić kada ga je autorka popularne emisije upitala da li će Beograd uvrstiti na listu gradova u kojima će napraviti koncert, kantautor je odgovorio:

„Neće, neće. To smo završili. Zapravo, tu temu smo završili… Zvali su me puno puta i svaki put sam rekao ne, ja sam mislio da je ta tema završena“, rekao je Oliver u emisiji „TV lica, kao sav normalan svet“ i dodao da ne postoji mogućnost da svoje mišljenje promeni.

Takođe, Dragojević je poručio ovdašnjoj publici da je dobrodošla na svakom njegovom koncertu okruženju.

„Gde god misle da im nije daleko, neka dođu na koncert. Želim im zdravlje, sreću“, rekao je Oliver, a na pitanje čega se seća iz Beograda rekao je:

„Bilo je dobrih ljudi tamo!“

Njegov glas, pesme i poruke ljubavi i nade ostavili su dubok trag u muzičkoj istoriji Balkana i ostaju neizbrisivi deo kulturnog nasleđa ovog regiona, piše Stil Kurir.

Oliver Dragojević ostaje ikona koju ćemo zauvek pamtiti po predivnim baladama i nezaboravnim interpretacijama koje su nas sve dirnule i ostale u našim srcima zauvek.

Tajna čuvene pesme „A sad adio“: Napisana u taksiju, Oliver je otpevao samo jednom, veliki hit postala u Mađarskoj

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link