Magazin Poznati

Beograd ga je ostao željan, a Oliver Dragojević jednom rečenicom objasnio je zašto u tom gradu neće gostovati

oliver
Foto: Printscreen

Bio je jedan od retkih muzičara sa ovih prostora koji su mogli da se pohvale nastupima u njujorškom Karnegi Holu, londonskom Rojal Albert Holu, pariskoj Olimpiji i Operi u Sidneju. Korčulanski slavuj, kako su ga zvali na početku, hrvatski pevač Oliver Dragojević, rođen je na današnji dan, 7. decembra 1947. godine.

Pamtimo ga po pesmama koje su postale evergrin na jugoslovenskoj muzičkoj sceni: Galeb i ja, Piva klapa ispod volta, Nadalina, Što to biješe ljubav i mnogim drugim.

Uronjene u Dalmaciju i njenu prirodnu lepotu kao glavnu inspiraciju, imale su istovremeno univerzalnu vrednost.

Mnogi su ih u Srbiji ostali željni, jer ih taj miljenik regiona nije, do kraja života, zapevao u Beogradu.

Krajem jula 2018. godine, tačno godinu dana od kako mu je dijagnostikovan rak pluća, preminuo je u 71. godini u Splitu. Iza njega su ostali supruga i tri sina, nebrojeni hitovi i verna publika.

– Oliver je sjajan pevač. Šteta što ne može da dođe u Beograd. Nudio sam mu 200.000 evra da napravimo koncert pod nazivom “Dva Olivera” s filharmonijom. Situacija je veoma specifična u njihovoj sredini. On kaže da bi, kada bi se vratio u Split posle koncerta u Beogradu, morao da brine za živote svojih sinova, rekao je pevač Oliver Mandić svojevremeno, prenosi Stil.

Gostujući u serijalu „Kao sav normalan svet“ Tanje Peternik, Oliver Dragojević je potvrdio da koncert neće održati u Beogradu.

– Tu temu smo završili. Zvali su me puno puta i svaki put sam rekao ne, ja sam mislio da je ta tema završena, rekao je Oliver.

– Gde god misle da im nije daleko, neka dođu na koncert. Želim im zdravlje, sreću, rekao je Oliver, a na pitanje čega se seća iz Beograda kratko je rekao:

– Bilo je dobrih ljudi tamo.

Život pun kontroverzi

Publiku je osvajao romantičnim dalmatinskim šansonama, a njegov ljubavni život bio je prilično buran, iako se trudio da održi imidž uzornog porodičnog čoveka.

Malo poznata priča o velikom umetniku tiče se njegovog intimnog života, kada mu se brak umalo raspao, nakon što je u javnost procurila priča o njegovoj aferi sa nekadašnjom manekenkom, Brankom Marić Muti.

– Tokom svih tih godina često sam zbog stresa i nervoze završavala u hitnoj pomoći. Dugo sam pokušavala da odgonetnem zašto se Oliver okrenuo drugoj ženi, ali na kraju sam shvatila da je reč o njegovoj nezrelosti i nesigurnosti – rekla je svojevremeno supruga Vesna.

Nekadašnja manekenka Branka Marić Muti javno je priznala da je s njim bila u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi. Njih dvoje su održavali intimne odnose tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a koliko je afera bila ozbiljna, govori i činjenica da je Dragojević zbog Branke želeo da ostavi svoju suprugu.

– Nikada nisam želeo da govorim o svom životu van scene, ali spletom čudnih i nemoralnih okolnosti našao sam se u žiži skandala koji su drugi iscenirali. Moja intima je prvenstveno moja stvar i sve što treba rešiću u svoja četiri zida i sa onima kojih se to tiče, a dušebrižnici će ostati gladni senzacije – rekao je Oliver tada zlim jezicima.

Inače, Vesna je nakon Oliverove smrti simpatičnom izjavom opisala kako je izgledao njen život sa njim.

– Džez mi je bio užas, a Oliver je voleo džez. Rekla sam mu jednom: „Molim te, objasni mi šta je to džez, kako se to svira, meni to izgleda kao da pogrešno sviraju…” On mi je samo rekao da najbolje da o tome uopšte i ne razgovaramo. Mene su zanimale neke druge stvari, medicina, psihologija i nas dvoje nismo puno razgovarali o muzici, rekla je Vesna.

Tužan podatak koji je iznela jeste da joj je bilo potrebno 10 godina da preboli Oliverovu prevaru.

Izvor: Stil

Oliver Dragojević je isplovio ka beskraju pre 4 godine, ali je zauvek obeležio moje odrastanje u Beogradu

55 Shares
Share via
Copy link