Magazin Svet

2020. godine u okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski – oko 6.000 tona plastike

maska-okean
Foto: Shutterstock

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom sveta protekle godine zbog pandemije virusa Covid-19, što ostavlja teške posledice na morske životinje i biljke, navedeno je u izveštaju jedne organizacije za zaštitu mora.

Organizacija Okeani Azije (Oceans Asia) sa sedištem u Hongkongu objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog neporopisno odbačenih maski.

U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i ekosistemu.

Kako je navedeno, usled pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i kupovina hrane za poneti.

Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Istovremeno, niz mera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, je “odloženo, pauzirano ili ukinuto”.

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su iz organizacije Okeani Azije.

Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Apokalipsa u Novom Sadu: Smrtonosna magla i crvena zona zagađenja vazduha

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link