Magazin Novi Sad

Apokalipsa u Novom Sadu: Smrtonosna magla i crvena zona zagađenja vazduha

Novi Sad je jedan od 14 gradova u kojima je prošle godine vazduh u Srbiji bio prekomerno zagađen, a kvalitet vazduha ocenjen je najgorom, četvrtom kategorijom.

Izveštaj koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazao je da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji prekoračena koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

novo-sad-zagadjen-vazduh
Foto: Nenad Lazić /Nova.rs

Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, je ove čestice nazvao nazvao “tihim ubicama koje skraćuju životni vek”.

Ovih dana takođe sa svih strana stižu upozorenja na zagađenje vazduha, uz prognoze da će takav biti cele zime.

Dugotrajna izloženost ljudi zagađenju iz vazduha povećava rizik od obolevanja ne samo respiratornog sistema, već i od kardiovaskularnih i nekih bolesti nervnog sistema, dok je udisanje zagađenog vazduha pogubno za razvoj dece, upozorila je i Dragana Jovanović, pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta.

I dok razmišljate o tome koja maska je najbolja protiv zagađenja ili koji prečišćivač da uzmete za kuću, pogledajte kakav je dan danas “osvanuo” Novosađanima, koji u svom gradu zbog prekomernog zagađenje nisu mogli da vide “prst pred okom”, a delovalo je kao da je usred dana iznenada pao mrak.

magla-novi-sad
Foto: Nenad Lazić /Nova.rs

Inače, prema merenjima aplikacije Sepa Agencije za zaštitu životne sredine, Novi Sad je danas u četvrtoj, crvenoj zoni zagađenja, dok aplikacija AirVisual, koja prenosi podatke o zagađenosti vazduha širom sveta, pokazuje da je vazduh u glavnom gradu Vojvodine danas „izuzetno nezdrav za osetljive grupe“.

Izvor: Nova.rs

500.000 tek rođenih beba umrlo je zbog zagađenja vazduha tokom 2019. godine

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Moj sin kada je imao šest godina, rekao mi je da se Nedođija nalazi 30 km severnije od Londona. Upitala sam ga odakle ti ta informacija? On je odgovorio da je Zvončica, u crtanom filmu odletela baš u tom pravcu!…

OGLAS

934 Shares
934 Shares
Share via
Copy link