Magazin

Francuska ograničila prodaju nikotinskih flastera nakon tvrdnji da štite od korone

nikotinski flasteri

Francuske vlasti limitirale su prodaju nikotinskih flastera u apotekama, nakon što su javnosti preodočeni rezultati jednog istraživanja prema kojem nikotin može imati žaštitni efekat protiv virusa covid-19.

Vlada je donela ukaz objavljen danas u Službenom glasniku prema kojem se ograničava prodaja nikotinskih flastera, žvakaćih guma i bombona, posle najave o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv korona virusa, preneo je list „20 minuta“ (20 Minutes).

Cilj ukaza je da se s jedne strane spreče zdravstveni rizici od prekomerne upotrebe nikotinskih zamena i s druge strane da se spreče zloupotrebe povezane sa medijskim izveštavanjem o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv korona virusa, navela je francuska vlada, a preneo Danas.

U ukazu se dodaje da treba da se garantuje snabdevanje tih proizvoda za one koji ih koriste uz terapiju za odvikavanja od pušenja. U apotekama će se prodavati mesečne doze nikotinskih zamena pacijentima koji se leče od nikotinske zavisnosti.

Neki francuski istraživači su u sredu saopštili da bi nikotin mogao da ima zaštitna dejstva protiv korona virusa i dodali da se u jednoj bolnici u Parizu sprovodi terapijsko ispitivanje te hipoteze sa nikotinskim flasterima.

Međutim, francuski ministar zdravlja Olivije Veran pozvao je građane da se ne snabdevaju nikotinskim flasterima, preneo je danas radio Frans enter (France Inter) podsećajući da je u zemlji više od 70.000 smrtnih slučajeva povezano sa konzumiranjem duvana.

Francuzi testiraju nikotinske flastere na zaraženima, tvrde da nikotin sprečava razvijanje virusu

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link