Magazin Svet

Zakon iz budućnosti na Novom Zelandu, zabranjuje se kupovina cigareta generacijama koje dolaze

pušenje nz
Printscreen

Novi Zeland na pragu je uvođenja pomalo neverovatnog zakona koji se tiče kupovine cigareta jer se na stolu nalazi odredba da svi građani koji 2027. godine budu mlađi od 14 godina nikada u svom životu neće imati pravo da legalno kupe cigarete u ovoj zemlji.

Cilj ovakvog predloga je da se smanji prodaja cigareta, kao i nivo nikotina u svim proizvodima.

Zabrana će ostati na snazi do kraja života tih ljudi, što znači da osoba koja 2073. godine bude imala 60 godina, neće moći decenijama pre toga da kupuje cigarete, preneo je Rojters.

– Želimo da se osiguramo da mladi ljudi nikad ne počnu da puše, tako da će prekršaj predstavljati prodaja ili nabavka proizvoda od nikotina narednim generacijama – izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral.

Prema skorašnjim istraživanjima, oko 11,6 odsto svih Novozelanđana starijih od 15 godina puši, dok je taj procenat kod starosedelaca Maorija 29 odsto, pokazuju vladini podaci.

Cilj vlasti na Novom Zelandu je da uskoro u potpunosti postanu zemlja u kojoj nema pušača i gde tržište ovog proizvoda zapravo neće postojati.

Kako je devojčica iz radničke klase postala omiljena premijerka u istoriji Novog Zelanda

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • E kad mi se država zabrine za zdravlje, pa bio to i Novi Zeland, lepo mi dođe da zapalim dve odjednom. TPoverovaću da ima nešto dobro u cigaretama, čim ih toliko brane.

99 Shares
Share via
Copy link