Koronavirus Svet

Francuzi testiraju nikotinske flastere na zaraženima, tvrde da nikotin sprečava razvijanje virusu

Francuski naučnici započeće testiranje nikotinskih flastera na pacijentima zaraženim koronavirusom i zdravstvenim radnicima koji su najizloženiji riziku od zaraze.

Ovakva inicijativa potekla je iz nedavne studije, koja je pokazala da bi pušači mogli biti u manjem riziku od zaraze virusom covid-19, piše Guardian.

Istraživanje sprovedeno u glavnoj pariskoj bolnici nagoveštava da jedna od supstanci u duvanu, najverovatnije nikotin, potencijalno štiti pušače od koronavirusa. Zvanična ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje nadležnih u zdravstvu.

Ipak, naučnici insistiraju na činjenici da ne podstiču stanovništvo na pušenje, s obzirom da sa sobom nosi brojne fatalne rizike. Iako nikotin potencijalno štiti od koronavirusa, pušači zaraženi covidom-19 razvijaju mnogo ozbiljnije simptome bolesti.

Medicinski tim pri bolnici Pitié-Salpêtrière ispitivao je 480 pacijenata pozitivno testiranih na virus, od kojih je 350 hospitalizovano, a ostatak sa lakši simptomima otpušten na kućno lečenje.

Utvrđeno je da je od onih koji su zadržani u bolnici, srednje dobi 65 godina, samo 4,4% bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa srednjom starošću od 44 godine, pušilo je 5,3%.

Renomirani francuski neurobiolog Jean-Pierre Changeux, koji je analizirao ovu studiju, sugeriše da bi nikotin mogao da spreči virus da dospe do ćelija u telu i na taj način spreči njegovo širenje. Nikotin takođe smanjuje prekomernu reakciju imunog sistema koja je prisutna kod najtežih slučajeva zaraze.

Klinička studija tek treba da potvrdi ove zaključke, nakon što će zdravstvenim radnicima, bolničkim pacijentima, kao i onima na intenzivnoj nezi biti podeljeni nikotinski flasteri.

Iste rezultate pokazuje i kinesko istraživanje objavljeno krajem marta u časopisu New England Journal of Medicine, koje pokazuje da je od 1000 pacijenata zaraženih koronavirusom samo 12,6% pušači. Treba imati u vidu da je ukupan broj pušača u Kini preko 28%.

Podaci iz francuskih bolnica govore da od 11.000 pacijenata koji su primljeni u bolnicu sa covidom-19 pušači obuhvataju 8.5%. Ukupan broj pušača u Francuskoj procenjuje se na oko 25%.

„Naše istraživanje jasno pokazuje da oni koji svakodnevno puše, u poređenju sa opštom populacijom, imaju mnogo manju verovatnoću od razvijanja simptomatske ili teške infekcije koronavirusom. Ovako nešto se izuzetno retko viđa u medicini“, stoji u zaključku autora studije.

Ministarka zdravlja: Pustite ljude da jedu, piju i puše koliko god žele

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


359 Shares
359 Shares
Share via
Copy link