Novi Sad Vesti

400 dece u novosadskom vrtiću ostavljeno bez grejanja a vaspitačicama oduzeli daljinske od klime

Vrtić. Guliver
Foto: Beta

U Novosadskom vrtiću Guliver su ni manje ni više nego isključili grejanje poštujući preporuke nadležnog ministarstva o štednji. Deca u vrtiću sedela su u jaknama, a daljinske upravljače od klima vaspitačicama su bili oduzeti, piše Nova.rs.

Daljinske od klime uzela Uprava

“Prostorije u kojima borave deca se “podgreju” sat vremena pre no što deca stignu, a klima se zatim gasi. Nijedna vaspitačica nema pristup daljinskim upravljačima, već se nalaze kod nekog iz uprave.

– Deca su sedela u jaknicama u hladnoj prostoriji –  kaže jedan od brojnih roditelja koji su opravdano odmah reagovali. Prema njegovim rečima, prostorije su jutros bile tek mlake, a na pitanje zašto ne uključe klimu dobio je odgovor da vaspitačice ne mogu samoinicijativno da pale grejanje i da su im oduzeti daljinski upravljači od istih.

– Kao i većina Novosađana, grejanje plaćamo tokom cele godine, podjednako kao i vrtić. Ne mogu da verujem da je nekom palo na pamet da se dodvorava vlastima, Gradu ili kome već tako što će da drže u hladnom tuđu decu –  revoltirano kaže otac dečaka koji ide u jaslice u “Guliveru”.

U Guliveru se smrzavalo više od 400 dece

Uprkos niskim temperaturama, u Novom Sadu još nije uključeno gradsko grejanje. Jutarnje temperature ovih dana retko prelaze desetak stepeni, a u satima kada roditelji dovode decu u vrtić, ona ne prelazi sedam  stepeni. U većini predškolskih ustanova su, prema saznanjima Nova.rs, uključene klime i deca borave u prijatnim uslovima, izuzev u Guliveru.

Prema zvaničnim podacima, u ovoj ustanovi svakodnevno boravi više od 400 dece, podeljenih u 12 jaslenih i 18 vrtićkih grupa. Svi oni se, zahvaljujući dodvoričkoj i bukvalnoj prirodi uprave, smrzavaju u vrtiću, uprkos tome što je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da se preporuke Ministarstva da temperature u prostorijama državnih ustanova moraju da budu 20 stepeni ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Nova.rs je pokušala da dobije odgovor od nadležnih iz vrtića “Guliver” po čijem nalogu je zabranjeno grejanje, ali odgovor nije stigao.

U međuvremenu, kako saznaje naš portal, pod pritiskom Saveta roditelja i brojnim pozivima upravi Predškolske ustanove Radosno detinjstvo, kojoj pripada i pomenuti vrtić, vaspitačicama su vraćeni daljinski, klime su uključene i deca su napokon na toplom.

Izvor: Nova.rs

A štednja struje, ništa? Novosadska Pupinova palata (skromno) svetlela u bojama srpske trobojke

Luftika redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ma da, baš uprava uzela daljinske. Prošlu zimu vaspitačice nisu htele da pale klimu,jer kao nisu servisirane(pojedine,ne sve). U maju i junu se nisu palile klime nego promaja ceo dan,jer kao klima nije očišćena. Kada god je problem(a u Guliveru ima mnogo problema) oni okrive upravu.Zašto beže deca i vaspitači iz Gulivera?

OGLAS

268 Shares
268 Shares
Share via
Copy link