Srbija Vesti

Odgovor niških lekara ministarki zdravlja: „Nemojte nas omalovažavati, nismo to zaslužili“

danica grujičić
Printscreen

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš saopštio je da je ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela „brojne neistine, proizvoljna tumačenja i nedopustive konstantacije“.

Oni su reagovali na izjavu ministarke da su niški lekari, koji su operisali i vikendima, „od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili 60-tak“ i da je „eliminisanje liste čekanja vrlo diskutabilno“.

„Moramo da upozorimo ministarku da u kardiohirurgiji ne postoje ‘ozbiljne’ i ‘neozbiljne’ operacije. I to važi za sve ostale hirurgije jer bi se ovako moglo zaključiti da postoje ‘ozbiljne’ i ‘neozbiljne’ hirurške grane pa čak i ‘ozbiljni’ i ‘neozbiljni’ lekari“, kaže se u saopštenju Kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Navode da ne razumeju poređenje koje je iznela ministarka da su „na Institutu ‘Dedinje’ urađene 703 operacije, a u Nišu 60-tak ozbiljnih kardiohirurških operacija“.

Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 ‘ozbiljnu i neozbiljnu’ kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na IKVB ‘Dedinje’ uradili 703 operacije u sedam kardiohirurških sala sa osam EKK mašina. Ne može se upoređivati po broju urađenih intervencija gigant kao što je ‘Dedinje’ i naša klinika jer je neprimereno porođenje. Mi nismo Institut, imamo šest kardiohirurga, jednu salu i jednu EKK mašinu.

Zamislite kada bismo zamolili prof. Grujićić da uporedi rezultate rada njenog ministarstva sa ministarstvom zdravlja Nemačke, Holandije ili Italije? Koliki je broj izvršilaca, koliki je broj operacija, koliki je lični dohodak, koliki je broj i vrsta usluga koje se pružaju? Koliki je broj uradjenih transplantacija“, zapitali su.

Kažu i da informacije koje je iznela ministarka nisu tačne.

„U navedenom periodu od nešto manje od 100 dana rada i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda ukupno su na našoj klinici urađene 94 kardiohirurške operacije i 158 ‘ozbiljnih i neozbiljnih’ vaskularnih intervencija. Ukupno 252 operacije pri čemu je urađena i jedna transplantacija bubrega. Tokom 12 volonterskih radnih vikenda radilo se baš svake i subote i nedelje (ukupno 24 dana) kada je urađena 51 operacija. Dakle, od ukupnog broja operacija urađenih u ovom periodu 20 odsto je urađeno tokom vikenda. Vama, možda 51 bolesnik ne znači ništa, nama verujte znači i samo jedan“, poručuju niški lekari.

Ističu da lista zakazivanja na klinici u ovom trenutku iznosi svega sedam dana.

„Podsećamo Vas da je naša klinika jedina u Srbiji gde isti tim lekara i osoblja radi kardiohirurške, vaskularne operacije, kao i transplantacije bubrega. Dakle, radimo sve vrste kardiovaskularnih zahvata ‘i ozbiljne i one neozbiljne’ i u tome je naš strateški značaj ne samo za jug Srbije već i za celu Srbiju. U krugu 250 kilometaram oko Niša jedino naša klinika radi kardiohirurške operacije i transplantacije“, navode.

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš je uputio i nekoliko molbi ministarki Grujičić.

„Obezbedite nam još jednu EKK mašinu kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete a mi obećavamo da ćemo raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima zemlje. Obezbedite nam hibridnu hiruršku salu i videoendoskopski stub kako bi i mi kao i naši prijatelji i učitelji sa IKVB ‘Dedinje’ mogli da radimo minimalno invazivne procedure“, poručili su.

Zatražili su od ministarke i da reši „neviđeni skandal za to ministarsvo i primi u stalni radni odnos dr Branislava Jovanovića, svršenog kardioanesteziologa koji već pet godina radi na određeno“. Navode da je „jedinstven primer u svetu da gotov i iskusan anesteziolog nema stalni radni odnos“.

Zatražili su i da se prebaci radiolog na rad u tu kliniku „kako bi bolesnicima ambulantno radili ultrazvučne preglede koji se sada uglavno obavljaju privatno“.

„I onda, nakon toga, kada nam obezbedite iste uslove, upoređujte nas sa drugima, kako po broju operacija tako i po vrsti usluga“, poručuju niški kardiohirurzi.

„Ako ne želite da pomognete našem daljem razvoju u redu je. Ali nas nemojte više omalovažavati i nipodaštavati. Radnici naše klinike nisu to zaslužili. Posebno ne mladi doktori, doc. dr Milan Lazarevic, dr Aleksandar Kamenov i dr Vladimir Stojiljković koji su inicirali volonterski rad vikendom. Izgleda da nekome njihova mladost i humanost smeta ali smo svi mi na klinici jako ponosni na njih. Mi nemamo pravo na laž jer bi izgubili poverenje naših pacijenata. Ali i studenata. Mi ćemo svu svoju energiju i snagu usmeriti ne na očuvanju funkcija i pozicija već na budućnost mlađih kolega i obezbeđivanju najboljih mogućih uslova za naše pacijente. Oprostite nam, mi drugog puta nemamo“, zaključuju.

Izvor: 021

Ministarka zdravlja obesmislila uspeh niških lekara: „To je vrlo diskutabilno, ali pozdravljam entuzijazam“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link