Lifestyle

Nutricionisti upozoravaju da je fasting zamka o kojoj se malo priča

Autofagija, fasting ili povremeni post sve su popularniji i u Srbiji. Po ugledu na Novaka Đokovića, koji se hrani po pravilu 16:8, takav način ishrane sada neretko predlažu sportski treneri, komšinice, a iskustva sa fastingom prepričavaju se u kafićima, na radnim mestima. Iako se autofagija pominje kao dobar plan ishrane koji dovodi ceo organizam u balans, nutricionisti upozoravaju na izuzetno opasnu zamku o kojoj se jako malo govori.

Otkad je Novak Đoković rekao da se hrani po pravilu 16:8, priča o fastingu postala je svima poznata. Međutim, ispostavlja se da ovaj način ishrane zaista može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Netfliksova dokumentarna serija “(Un)Well” je u jednoj epizodi pokazala kako fasting može biti opasan po život. U seriji vidimo ljude koji na klinici izvesnog dr Alana Goldhamera danima žive samo na vodi, od pet do 40 dana ne jedu ništa, ali zapravo se kao najrizičniji ispostavlja momenat kad ponovo počnu da unose hranu. Naravno, to je ekstreman primer, ali pravilo 16:8 ili post od nekoliko dana iz istog razloga mogu biti opasni po zdravlje.

“Najvažnije je pitanje šta čovek jede kad jede, dakle kad prođe post”, upozorava nutricionistkinja Jagoda Jorga koja ni na fasting ne gleda blagonaklono.

“Jako dugo je poznato da 12-13 sati neunošenja hrane vodi u osnovno stanje metaboličkog balansa. Znamo da se to traži kad treba da damo krv, na primer. Tu je i pitanje noćnog jedenja, poznato je da je 21, 21.30 poslednje vreme kad treba jesti, da ne kažem tri-četiri sata pre odlaska u horizontalu. Kod fastinga je, međutim, problem što postoje jako različite definicije šta se pod time podrazumeva, koji je to vremenski period u kojem se ne sme jesti, da li je to 16 sati ili dva-tri dana… A još veći je šta se radi kad se počne uzimati hrana. Kakve će efekte imati autofagija zavisi od faze jedenja”, napominje Jorga.

Ako u toj fazi ne vodimo računa o zdravoj i balansiranoj ishrani, možemo da pogoršamo mnoge metaboličke parametre i šokiramo organizam toliko da ozbiljno ugrozimo svoje zdravlje, piše Nova.rs.

“Znamo kad ljudi nakon posta na slavama krenu s ozbiljnom hranom, bude pun Urgentni centar. Ako se odjednom unese velika količina hrane, nakon dužeg gladovanja, dolazi do ‘cunamija’, kako ja zovem to stanje – do naglog skoka triglicerida, šećera u krvi što može da napravi ozbiljnu štetu organizmu. Može da dođe do otkazivanja pankreasa, a u blažim oblicima do mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Čak i ako mlad, zdrav čovek popije pola litre soka od svežeg ceđenog voća, to je kao da ste mu napravili test opterećenja šećerom. Dolazi do naglog porasta insulina i stanja koje naš organizam odmah mora da rešava”, objašnjava Jorga.

Prema njenim rečima, ako osoba uvede osnovne principe pravilne ishrane, nema potrebe za fastingom, a njene preporuke su dve dijete koje smeš da praktikuješ do kraja života – mediteranska i DASH.

Hranila sam se kao Đoković i neću NIKAD VIŠE!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

455 Shares
455 Shares
Share via
Copy link