Magazin Novi Sad

Novosadski studenti robotike osvojili zlato i pokorili Evropu

Studenti robotike FTN
Foto: S. Kovačević / Politika

Poznato je da se naši mladi naučnici odlično kotiraju na međunarodnim smotrama i da neretko odnose pobedu u konkurenciji sa kolegama sa najprestižnijih evropskih fakulteta.

Tako je bilo i ovaj put, kada su se mladi robotičari sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka ponovo popeli na krov Evrope, osvetlavši obraz našeg grada i Univerziteta. Uspeh ovog tima nam govori da ne moramo toliko da brinemo za mlađe naraštaje, jer je budućnost onih koji marljivo rade na svom obrazovanju izuzetno svetla.

Podsetimo, prethodni put su njihove kolege osvojile zlatnu medalju na međunarodnoj smotri pre tri godine.

Velikom uspehu prethodio naporan rad

Njihov tim („Mi”) vratio se nedavno sa međunarodnog takmičenja „Eurobot” u Francuskoj, gde je osvojio prvo mesto. Tamo se od 25. do 28 maja, u gradu La Roš sir Jon, okupilo oko 100 francuskih timova i 21 tim iz jedanaest zemalja.

Student Aleksa Stevanović iz pobedničkog tima kaže da iza ovog uspeha stoji osam meseci napornog rada. Spremali su se od oktobra do maja, a sada pljušte čestitke od kolega, profesora, dekana Srđana Kolakovića…

U pokrajinskoj vladi su od resornog sekretara Zorana Miloševića dobili tortu i obećanja o daljoj podršci.

Ovo je drugo takvo zlato koje jedan studentski tim FTN-a donosi u Novi Sad. Prošli put, 2019. godine, tim „PMG robotiks” zauzeo je takođe zlatnu poziciju.

U međuvremenu je bila pauza zbog pandemije, ali već 20 godina su studenti FTN-a prisutni na ovoj takmičarskoj sceni. Na njoj, igrajući mečeve na zadatu temu, pokazuju šta sve znaju i umeju u nauci koja izučava robote, njihov dizajn, izradu i primenu.

Znanje koje stiču na fakultetu obezbediće im bolji život

Na putu za Francusku, po rečima profesora i vođe tima „Mi” Mirka Rakovića, sve je lepo proteklo i svi su uživali. Srećan je zbog toga što je pobednički tim iz naše zemlje i sa studija mehatronike, ali za pobednike ima i poruku da nije neophodno da se osvoji prvo mesto.

– Ono što je meni cilj jeste da kada krenemo u oktobru sa školskom godinom, da u maju i junu, kada završimo ciklus, oni imaju osećaj da su naučili nešto novo i postali kvalitetniji ljudi, jer znanje koje su stekli treba sutra da im obezbedi bolji život – kaže profesor sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

Na prijemu u pokrajinskoj vladi, sekretar Milošević je kazao da su ovi studenti nagoveštaj druge, moderne Srbije, dok je dekan Kolaković napomenuo da je to deo od 16.250 studenata FTN-a, ustanove koja je delom nosilac razvoja Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

– Godišnje sa FTN-a 2.000 diplomiranih inženjera izađe u privredu, od kojih na birou rada nema nikog. FTN raste i prati zahteve privrede. Kod nas važi pravilo: student je car – kaže Kolaković.

Soprtski događaj u kome se roboti takmiče

Šta su ovi „carevi” radili na takmičenju u Francuskoj, objašnjava za „Politiku” profesor Raković:

– Studenti za ovo takmičenje prave potpuno autonomne, mobilne robote sa različitim robotskim rukama koje imaju na sebi, i ti roboti treba da manipulišu predmetima na stolu. Ispravno manipulacijom tim predmetima, oni ostvaruju poene.

Na svakom meču učestvuju dva tima, takmiče se jedni protiv drugih, da što više poena ostvare na meču. Napravljena je kao neka vrsta sportskog događaja u kojima se roboti takmiče – navodi profesor.

Svake godine se tema menja, a organizatori na nivou Evrope daju pravila. Nekad su teme bile fudbal, ragbi, šah itd, a ova poslednji put ne pripada sportu, nego je nedefinisana, mada sa jasno određenim objektima i načinom na koji se poeni ostvaruju.

– Tako smo imali ove godine predmete koji imaju različite boje i oznake koje su roboti morali da prepoznaju, da sortiraju na tačno određena mesta, po boji, po obliku – objašnjava profesor.

Kada su dobili pravila, priča član tima Andrija Mirosavljev, student druge godine FTN-a, tim je mnogo radio na inženjerskom rešenju koje može da pobedi.

Otkriva da je bilo potrebno i malo nadmudrivanja, u smislu traženja tuđih grešaka i njihove eksploatacije, onda kada su već sve svoje rešili.

Izvor: Politika

Novosađanin „Spasoje“ stiže svuda, radi umesto vas, a ako zatreba očistiće i sneg

778 Shares
778 Shares
Share via
Copy link