Novosadska Asocijacija karving mastera Srbije je osvojila više od 20 medalja, a drugi u svetu su u disciplini rezbarenja i aranžiranja voća i povrća. Iako do sada nisu naišli na finasijsku podršku, članovi Asocijacije karving mastera Srbije su i dalje ambiciozni i ne odustaju, već pozivaju nove zaintersovane da im se priključe.
– Najveći problem nam predstavlja to što, bez obzira na naše uspehe, nismo dobili finasijsku podršku, koja bi nam značila da ne bismo morali sami da finasiramo odlaske na takmičenja u inostrastvo – kaže Danilo Bukarica iz Asocijacije karving mastera Srbije.
Karving je veoma cenjena drevna veština umetničkog rezbarenja voća i povrća poreklom iz Tajlanda, gde je kuvarima hrana bila jednolična, pa su odlučili da je obogate rezbarenjem kako bi bila lepša.
– Mnogi ne znaju šta je karving ili ga mešaju sa skijanjem, ali shvate onda kada vide šta mi umemo da napravimo od voća i povrća – kaže Danilo i dodaje da je ova Asocijacija organizovala i učestvovala mnoga humanitarna dešavanja, između ostalog skupljali prilog za Betaniju i Dečiju bolnicu.
Asocijacija karving mastera Srbije broji više od 30 članova iz cele Srbije. Najmlađi član ima samo 17 godina, a zanimljivo je da nisu samo kuvari, već ih ima različitih profesija, pa su tu i učitelji, profesori…
– Svako ko je zainteresovan da nauči ovu drevnu disciplinu rezbarenja voća i povrća može da nam se priključi, tako što će nam poslati mail i popuniti formular, a predznanje i talenat nisu potrebni – kaže Danilo i dodaje da ova veština može da smanji stres, a ukoliko neko nešto pogreši, tu je i superlepak.
Početni kurs se sprovodi uz obuku karving mastera, a kasnije se članovi međusobno konsultuju i stiču nova znanja preko Youtube videa. “Umetnička dela” na povrću Asocijacije karving mastera Srbije možete primetiti u različitim tržnim centrima, na venčanjima, krštenjima i proslavama. Interesantno je da ova Asocijacija obučava i one članove kojima je potrebna posebna priprema pred odlazak na brod.
Dodaj komentar