Uncategorized

Novosadska arhitektura kao iz Ratova zvezda

I dok se ovih dana polemiše o izgradnje trinaestospratnog solitera u centru Novog Sada, mi smo istraživali koje zgrade u našem gradu podsećaju na one objekte iz filmova Ratova zvezda. Sajt Boredpanda je zaključio da postoji izvesna sličnost između beogradske arhitektre i fimova Ratova zvezda, a mi smo se zapitali da li i Novi Sad ima takve objekte.

Novosadski fanovi filmova Star Wars su odlučili da zgrade koje ih podsećaju na njihov omiljeni film jesu: zgrada Rektorata, zgrada na Bulevaru Evrope.

Ove zgrade kao da su “ispale” iz filmova Ratova zvezda i s neba pale u naš grad.

– Podsećaju nas prvenstveno zbog svog futurističkog izgleda, ko je gledao Star Wars njemu je sve jasno. Uglavnom nas sve podsećaju na nešto što je izašlo iz prvog, drugog i trećeg dela. Sam “oblik” zgrada je presudan, a činjenica da je Rektorat sav u staklu, da ne izgleda onako “uniformisano” kao tipične poslovne zgrade sa kancelarijama takođe daje takav utisak.  Ona sa Bulevara Evrope izgleda kao “moderan” nameštaj iz sedamdesetih – objasnili su nam fanovi Ratova zvezda Ivan i Jelena.

Za mišljenje o zgradama koje liče na objekte iz Ratova Zvezda smo pitali i arhitektu Maju Nogavicu koja nam je dala stručne informacije o ovim građevinama.

Zgrada Metals banke

zgrada-ratovi-zvezda
privatna arhiva

Zgrada Metals banke je delo Milenije i Darka Marušića. Nalazi se na veoma eksponiranoj poziciji i predstavlja jednu od repernih tačaka Novog Sada. Kao i u većini njihovih objekata i ovde je prisutna dvojna forma koja svojim južniim i severnim krilom ostvaruje kontakt sa ulicom i daje odgovor na postojeći urbani tok. Takođe se izdvaja ugradnjom najmodernijih materijala kao i savremenim tehničkim, arhitektonskim i građevinskim rešenjima.

Zgrada Rektorata

najlepse-zgrade-rektorat
Foto: Jovana Rakić

Gradnja zgrade Rektorata UNS-a je počela 1995. godine, a ona se nalazi u okviru univerzitetskog kompleksa. Nastala je prema nacrtima arhitekte Đorđa Grbića, a završena je 2013. godine. Projekat potpisuju arhitekte Darko Reba i Igor Maraš. Neobičan kontrast između objekta i prirodnog zelenila na obali Dunava daje poseban utisak. Mnogi Novosađani je smatraju i najlepšom zgradom, ali ima i onih koji se ne bi složili sa tim.

Zgrada na Bulevaru Evrope

zgrada-bulevar
privatna arhiva

Objekat na uglu dva bulevara svojom visinom i formom svakako skreće paznju prolaznika. Ukoliko je zgrada Metals banke dobar primer dvojne forme, ovde se ne možemo složiti sa tim, jer forma na vrhu kule ostavlja utisak naknadno dodatog objekta. Takođe, fasada deluje nezavršena.

Pročitajte o najlepšim zgradama u Novom Sadu

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

81 Shares
Share via
Copy link