Magazin Novi Sad

Novosađanka pala sa žičare na Divčibarama, teško povređena

Valjevski vatrogasci-spasioci Vladimir Mitrović i Milan Tripković, koji dežuraju u stanici na Divčibarama, spasili su i ukazali prvu pomoć 60-godišnjoj Novosađanki koja je teško povređena u padu sa panoramske ljuljaške na žičari skijališta „Crni vrh“.

Blic“ piše da se ova nezgoda dogodila juče u poslepodnevnim časovima na vrhu skijališta „Crni vrh“, kada se „prosvetna radnica T.P.S. (60) iz Novog Sada, koja je planinarila u društvu prijateljice na Divčibarama, popela na panoramsku ljuljašku, koja je deo žičare ove ski-staze“.

U jednom trenutku, međutim, ona je ispala iz ljuljaške i sa visine od preko dva metra pala na kamenjar, zadobivši ozbiljne povrede glave, ruku i leđa.

– Primili smo dojavu da se na vrhu ski-staze nalazi teško povređena žena koja ne može da se kreće i odmah se uputili na lice mesta. Problem je bio u tome što do vrha ski-staze, gde se nalazi panoramska ljuljaška, nema puta, tako da smo ‘ladom nivom’, praktično probijajući se kroz blato i kaldrmu, morali da vozimo preko stare ski-staze i obodom planine stigli do vrha žičare, ispod koje se, polomljenih ruku, povređene glave i leđa, nalazila Novosađanka sa svojom prijateljicom – priča Vladimir Mitrović za „Blic“.

Kako objašnjava, povređena žena najverovatnije nije zauzela najbezbedniji položaj u panoramskoj ljuljaški, nakon čega se ona zaljuljala i izbacila je na kamenito tlo ispod žičare.

Uz pomoć kolege Tripkovića, kako dodaje, uspeo je da je imobiliše i smesti u vozilo.

– U međuvremenu smo već obavestili i ekipu hitnu pomoći da se zaputi što je moguće bliže mestu nezgode. Povređenu ženu i njenu prijateljicu smo, ponovo uz teške muke vožnje stazom bez puta, spustili do Divčibarske česme, polivali vodom i održavali je u svesnom stanju, a onda ju je preuzela ekipa Hitne pomoći. Cela intervencija, pre svega zbog nemogućnosti da se do mesta nezgode brže dođe, trajala je oko sat vremena – kažu valjevski vatrogasci-spasioci.

Nakon transporta do Urgentnog centra Opšte bolnice u Valjevu, T.P.S. je ukazana prva pomoć, a povrede ruku su stavljene u gips. Zbog dalje opservacije i lečenja, povređena profesorka je potom upućena u Novi Sad.

Uprava Ski staze „Crni vrh“ saopštila je da panoramska ljuljaška nije u njihovoj nadležnosti.

– Obaveštavamo javnost da se događaj nije desio na žičari ski staze “Crni vrh”, kako su pojedini mediji preneli, već na vidikovcu u blizini staze van prostora skijališta. Važno je napomenuti da na dan povrede žičara nije radila i da se povreda dogodila na ljuljašci drvene osmatračnice. Takođe, obaveštavamo sve posetioce Divčibara da se žičara na stazi redovno atestira i servisira prema svim važećim zakonima i propisima – saopštila je Uprava.

Novosađanka izgubila dete pa tražila pomoć na Fejsbuku, dočekali je uvredama (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link