Magazin Novi Sad

Novosađanin preživeo pakao zbog lažne optužbe za nasilje

novosadjan u ocaju

O nasilju nad ženama poslednjih godina se mnogo piše i raspravlja, iz sasvim opravdanih razloga, jer je žrtava sve više, povrede su sve teže, neretko i fatalne.

Stoga se u novije vreme, i kod nas i u svetu, na svaku prijavu zlostavljanja reaguje promptno i oštro, a u zavisnosti od težine dela, izriču se različite kaznene mere – od zabrane prilaska do kraće ili duže zatvorske kazne.

Zavoleo je pogrešnu ženu

Međutim, u mnoštvu potresnih priča o stradanju žena koje su trpele nasilje, nađe se i poneka koja predstavlja čistu manipulaciju i hir, a dok se ne dokaže da je prijava lažna, stradaju nervi, ali i novčanik.

Nešto takvo desilo se Novosađaninu Miodragu V. (podaci poznati redakciji), četrdesettrogodišnjem IT stručnjaku, koji je prošao pravu golgotu samo zato što je zavoleo pogrešnu ženu.

Da sve bude još čudnije, Miodrag do dana današnjeg nije saznao zašto ga je osoba koju je smatrao ljubavlju svog života i s kojom je želeo da dočeka starost, podnela protiv njega prijavu za nasilje, kojeg, kako je sud posle jednoipogodišnjeg procesa ustanovio – nije bilo.

Razvod zbog fatalne udovice

Njihova ljubavna priča započela je 2012. godine: ona, zvaćemo je Nada, bila je udovica s troje dece, a on u braku, doduše prilično klimavom, u kojem je dobio dve devojčice. Radili su u istoj firmi i bili su dobri prijatelji, Miodrag je često pomagao koleginici kojoj nije bilo lako da posle iznenadne smrti muža stane na svoje noge.

– Često sam dolazio kod nje, pitao da li joj nešto treba, mogla je da računa na moju pomoć kad god bi nešto zaškripalo. I tako, malo pomalo, shvatio sam da se zaljubljujem, a video sam da ni ona nije ravnodušna.

Uplovili smo u vezu koju smo u početku skrivali, ali posle šest meseci, kada sam shvatio da postaje ozbiljno, saopštio sam svojoj supruzi da želim razvod jer sam zavoleo drugu ženu, i iselio sam se iz stana.

Naravno, nastavio sam da se brinem o našim devojčicama koje ni u čemu nisu oskudevale, pritom sam uspostavio dobar odnos i sa Nadinim mališanima – započinje Miodrag svoju neobičnu priču.

Počinju napadi

 – Naša idila trajala je punih godinu dana, a onda su krenule svađe – otkriva Miodrag i dodaje da, uprkos tome što je njihova veza bila ozbiljna, nisu živeli zajedno jer je Nada smatrala da deca nisu spremna za to.

To što nisu delili prostor nije bilo prepraka da finansira renoviranje Nadinog stana, kupovinu nameštaja i svakodnevnih potrepština. Kao IT stručnjak dobro je zarađivao, no, trebalo je izdržavati dve porodice pa je, kaže, radio od jutra do mraka.

Njegovoj devojci je to smetalo, međutim, bio je to tek jedan deo onoga što se zove jabuka razdora. Svađe su bile sve učestalije, a povoda za Nadine napade na Miodraga bilo je “mali milion”.

Scena za scenom

– Stalno se nešto durila i prigovarala, uvek je tražila razlog da se okomi na mene, nije birala ni mesto, ni vreme, ni situaciju. Tako je bilo i kad sam slomio nogu. Naljutila se zbog neke gluposti, i nije se javljala dve nedelje iako je znala koliko mi je teško.

Kada smo se posle toga pomirili, molila me je da je ne ostavljam kad joj “nadođu bubice”. Još uvek zaljubljen preko ušiju, čvrsto sam joj to obećao – kaže Miodrag koji je Nadu na sve načine pokušavao da smiri kada bi pobesnela zbog neke sitnice ili napala njegove prijatelje.

Posle pet godina turbulentne veze, raskinuli su upravo zbog njegove najbolje drugarice. Nada je napravila užasnu scenu kada joj je priznao da je s devojkom koju poznaje od obdaništa, popio kafu.

Tužba za nasilje i uznemiravanje

– Rekla je da je s nama gotovo, okrenula se i otišla. Sutradan sam joj došao na vrata da razgovaramo, nije želela, ali me je otpratila kući bez ikakvog ekscesa.

Međutim, odmah nakon toga prijavila me je policiji za uznemiravanje i dobio sam zabranu prilaska na mesec dana. Bilo je to u aprilu 2017, i s Nadom nisam komunicirao do septembra, kada sam ponovo otišao kod nje kako bih je nagovorio da obnovimo vezu.

Želeo sam da mi kaže u čemu je problem i šta sam pogrešio, hteo sam da razgovaramo kao odrasli ljudi, mirno i razložno. Nije umela, ili želela, da mi objasni o čemu se radi i otišao sam a da nisam glas povisio, da bi me sutra ujutro nazvala i posle razgovora koji je trajao nekoliko sati, saopštila da će me tužiti – nastavlja naš sagovornik koji je uskoro dobio zvaničan dokument – tužbu zbog “nasilja i uznemiravanja”, uz novi zahtev za zabranu prilaska.

Želela je da ga uništi

U policiji su mu, nakon dužeg saslušanja kazali da, zapravo, postoji osnov za tužbu protiv Nade – zbog intenzivnog mentalnog nasilja.

– Rekao sam im da nema šanse da iko poveruje da sam zlostavljana osoba kad me vidi s mojih dva metra i preko sto kilograma – gorko se smeje Miodrag koji je ipak dobio zabranu prolaska Nadi, ovoga puta na godinu dana.

Usledio je sudski proces i već na prvom ročištu sudija je, videvši o čemu se radi, tražio da se nagode. Miodragov advokat predložio je da se povuče tužba i odredi zabrana prilaska, ali Nada je to odbila.

Zahtevala je priznanje krivice, nakon čega bi se odrekla tužbe, što Miodrag nije prihvatio jer je želeo da dokaže svoju nevinost, ali i zbog toga što je shvatio da je to zamka: priznanje bi bilo osnov za pokretanje krivičnog postupka. Agonija je nastavljena.

Veštačenjem psihijatra i psihologa utvrđeno je da Miodrag, “i pored potencijala za ozbiljno nasilje, poseduje dovoljnan stepen samokontrole i da ne postoji opasnost od nasilnih ispada”.

No, Nada je izjavila da se plaši “da bi mogao da je maltretira”.

Skupo plaćeno iživljavanje

Tokom godinu i po dana, koliko je trajao proces, uprkos insistiranju sudije da se dogovore, tužilja je popustila tek kada je shvatila da nema nikakve šanse da dobije spor koji je započela ni sama ne znajući zašto.

Deluje kao da je iskoristila klimu koja vlada u društvu i opštu osudu nasilja, kako bi se iživljavala.

– Na kraju su, u martu ove godine, prihvatili ono što smo od početka predlagali, da povuku tužbu, uz zabranu prilaska. Ne, neće mi nadoknaditi troškove koji zaista nisu mali – svako ročište stajalo me je 150 evra, što je zajedno s veštačenjima, izašlo preko 4.000 evra. O tome koliko me je sve to koštalo živaca, da ne govorim – zaključuje Miodrag koji je u međuvremenu konačno sreo ženu svog života, s kojom je nedavno dobio dete.

Što me biješ kad te volim? Mislite o tome dok okrećete glavu na pogrešnu stranu

Angelina Čakširan

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link