meteora-grcka
Goran Vučićević
Lifestyle Putovanja Vesti Novi Sad

Novosađanin se popeo na vrh zbog ovih fotografija

Neki Novosađani leti idu u Grčku samo da bi se odmarali i kupali, a ovaj Novosađanin je tamo otišao da bi na 35 stepeni prešao 20 km po Meteorima, kako bi napravio ove izvanredne fotografije.

meteora-goran-vucicevic
Goran Vučićević

Ukoliko ste mislili da su na ovim fotografijama nestvarne fantastične slike iz nekog filma prevarili ste se, jer je u pitanju manastirski kompleks Meteora, najveći i najznačajniji u Grčkoj, posle Svete Gore. Na fotografijama Gorana Vučićevića su čuveni manastiri na Meteorima u Grčkoj. Ima ih 6, a u jednom istorijskom trenutku ih je bilo čak 22. Sa gradnjom se počelo još u XIV veku, a pravu ekspanziju su doživeli najezdom Turaka, jer je lokacija bila idealna, što zbog nepristupačnosti, što zbog neverovatne prirode.

meteori-u-grckoj
Goran Vučićević

– Tamo sam išao sa porodicom u povratku sa letovanja na Olimpijskoj rivijeri. Metori su lepi, a posebni obilasci su oni predveče i kad zalazi sunce. Mi smo proveli 2 dana u obilasku, a da nismo ni ulazili u same manastire, da jesmo trebali bi nam verovatno 4 dana uz drugačiju organizaciju. Samo iskustvo je nezaboravno, prepešačili smo 20-tak km po Meteorima na 35 stepeni, ali to je nešto najupečatljivije što sam do sada video u svom životu, nadam se da sam bar deo uspeo da prenesem i na ove fotografije – kaže autor fotografija Goran Vučićević i dodaje da ljudi obično odu na Meteore usput i površno, provozaju se malo, uđu u jedan od manastira, naprave nekoliko fotografija i odu dalje, a oni zaslužuju da im se posveti mnogo više vremena.

meteora-gricka
Goran Vučićević

Sam grčki naziv Meteora znači lebdeće ili okačeno kamenje, kamenje koje lebdi u raju. Manastiri Meteori su pravoslavni manastiri u blizini grada Kalambake, a Meteori su inače i na spisku kulturne baštine UNESKO-a. Do danas nije potpuno jasno kada je osnovan prvi manastir u Meteori. Postoji priča da se Atanasios Koinovitis, osnivač prvog manastira u Meteori, nije popeo na visoku stenu sam već ga je na stenu doneo orao.

meteora-goran
Goran Vučićević

Svaki manastir je sagrađen oko centralnog dvorišta, koje je okruženo kapelama, monaškim ćelijama i trpezarijama, a u centru svakog dvorišta je glavna crkva to jest katholikon.

meteori-goran
Goran Vučićević

Meteora danas izgledaju skoro približno isto kao i pre nekoliko stotina godina, razlika je u asfaltu i stepenicama. Svake godine ovo prelepo i nestvarno mesto poseti veliki broj turista iz celog sveta.

LETOVANJE: Sabra travel agency

Luftika
Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow