Magazin Svet

Drvce koje je promenilo praznike: U ovom severnom evropskom gradu okićena prva jelka (FOTO)

Novogodišnja jelka Riga
Foto: Shutterstock

Danas je kićenje jelke uobičajen ritual za božićne i novogodišnje praznike, a navodno je taj običaj započet u jednom gradu na severu Evrope.

Na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena, gde se danas nalazi više od tri hiljade štandova, navodno je prvi put u istoriji ukrašena novogodišnja jelka.

Kad se nešto dogodi pre više od 500 godina, nije lako razlučiti gde prestaju činjenice, a gde počinje legenda. Međutim, litvanski stručnjaci tvrde da je upravo u Rigi okićena prva novogodišnja jelka, piše Punkufer.

Tradicija se navodno rodila na najvećoj pijaci u Evropi, na prostoru velikom poput devet fudbalskih terena, nalazi se više od tri hiljade štandova. Tokom vikenda ih obiđe i do sto hiljada ljudi.

To je mesto i UNESCO uvrstio na popis svetske baštine.

Običaj kićenja jelki navodno je započeo 1510. godine, kada su ga lokalni trgovci ukrasili veštačkim ružama, plesali i veselili se oko nje, a potom i zapalili.

I danas se u Rigi može pročitati natpis u kamenu koji na osam jezika navodi da se radi o mestu na kojem je postavljena prva javna novogodišnja jelka.

Znak novogodišnja jelka Riga
Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Dvadeset godina kasnije, Francuzi su kupovali jelke na pijaci, nosili ih kući – međutim, nisu ih ukrašavali. Jelke koja su se prodavale, nisu smele biti više od metra i dvadeset centimetara.

Početkom 17. veka, u Nemačkoj je bilo uobičajeno ukrašavati jelke jabukama, a vremenom je i ostatak Europe prigrlio taj praznični običaj.

Izvor: Punkufer

Zašto se kiti baš jelka i ko je glavni krivac za novogodišnje drvce kakvo znamo?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link