Novi Sad Vesti

Novi Sad dobija 8 novih predškolskih ustanova, a Radosno detinjstvo prestaje da postoji

vrtici novi sad
Foto: ilustracija

Pred odbornicima Skupštine grada na sednici zakazanoj za petak (19. april) u Novom Sadu, naći će se i odluka da Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ prestane sa radom, te da je zameni osam novih ustanova.

Nove predškolske ustanove bi bile podeljene onako kako sada izgledaju pedagoške jedinice: „Riznica“ u Petrovaradinu, „Lastavica“ u Veterniku, „Miroslav Antić“, „Plava zvezda“ , „Jovan Jovanović Zmaj“, „Stari grad“, „Pčelica Maja“ i „Dečija planeta“ u Novom Sadu.

Nova organizacija rada predškolske ustanove urađena je na osnovu Elaborat o razvojnom planu mreže javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada od 2024. do 2029. godine.

Više ustanova za sada ne znači i više mesta za decu, sigurno je da će biti osam novih direktora sa svojom administracijom.

U Novom Sadu oko 3800 dece ide u privatne vrtiće, veliki broj iz razloga što nema mesta u državnom.

Prosečno, porodice za jedno dete u privatnom vrtiću izdvajaju 35.000 dinara mesečno.

Roditelji su se bunili, pisali peticije i tražili od Grada da im pokrije ekonomsku cenu boravka dece u privatnim vrtićima, ali im je Gradsko veće samo delomično izašlo u susret, malim povećanjem subvencije.

Početkom godine doneta je odluka da se za mlađi uzrast izdvaja 13.000 dinara po detetu, umesto dosadašnjih 10.000, a subvencija za stariji uzrast povećana je na 16.000 dinara umesto dosadašnjih 13.000.

Sa druge strane, više od 17.000 mališana pohađa Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ za koje je boravak u vrtićima od 2020. godine potpuno besplatan.

Ostatak teksta čitajte na portalu Danas.

Vaspitačima novosadskih vrtića oduzeti daljinci za klime da ne greju učionice, deca se smrzavaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link