Novi Sad Vesti

Vaspitačima novosadskih vrtića oduzeti daljinci za klime da ne greju učionice, deca se smrzavaju

vrtići
Foto: Printscreen, ilustracija

Vrlo hladni dani poslednjih dana leta inspirisali su ljude da se već sada, sve glasnije, pitaju kada će započeti grejna sezona, a poseban problem predstavljaju škole i vrtići gde najmlađi članovi našeg društva trpe hladnoću jer se na svakom ćošku pokušava sa uštedom električne energije.

Novosadski 021 prenosi da su se roditelji, ali i pojedini vaspitači vrtića “Radosno detinjstvo” pobunili zbog hladnih prostorija u kojima deca ovih dana borave.

Upravo ovi roditelji i vaspitači poverili su se redakciji pomenutog portala, govoreći da im je snažno sugerisano da deci ne skidaju jakne po dolasku u vrtić, kao i da se grejanje prostorija, po uputstvu rukovodstva ustanove, obavlja “racionalno”.

Neprijatno iznenađenje za decu, roditelje i vaspitače stiže baš u trenutku kad se u više javnih ustanova, na preporuku Vlade Srbije, uvodi štednja struje, što je “greškom ili s namerom” obuhvatilo i vrtiće, navodi se u tekstu portala 021.

– Grejanje još uvek nije uključeno, greje se jako rano ujutru uključivanjem klime na sat vremena, ali se onda klime gase i čeka se sunce da bi se deca ogrejala. Deca se smrzavaju. Rekli su mi da ne skidam ćerki jaknu i da će se u grupi raditi neka gimnastika da bi se deca zagrejala dok ne otopli – rekla je majka jedne devojčice iz novosadskog vrtića.

Jedna od vaspitačica potvrdila je novinarima 021.rs informaciju koja danima kruži – da se vaspitačima oduzimaju daljinski upravljači za klima uređaje nakon zagrevanja kako ne bi mogle da dogreju prostorije u kojima borave deca.

U “Radosnom detinjstvu” za isti portal navode kako imaju u vidu preporuke Vlade Srbije o štednji struje. U tom smislu, kako kažu, gase se sijalična mesta po zatvaranju vrtića, ali i u toku dana kada ima dovoljno prirodnog osvetljenja.

Međutim, u ustanovi kažu da paljenje klima nije zabranjeno.

“Deca koja pohađaju vrtiće naše ustanove nema potrebe da budu u jaknama jer uključivanje klima nije zabranjeno. Naprotiv, klime se uključuju uvek kada je to neophodno, tj. kada treba ugrejati prostoriju u skladu sa potrebama dece”, kažu u predškolskoj ustanovi.

Štednje struje u prostorijama u kojima borave mališani prvobitno su dokazane u Beogradu, uprkos negiranjima nadležnih organa da je takvo uputstvo uopšte stiglo u predškolske ustanove.

Da se mere štednje ne odnose na vrtiće i škole poručila je u više navrata ministarka energetike Zorana Mihajlović, pa tako i juče.

– Ministarstvo rudarstva i energetike je izašlo sa predlogom preporuka jer smo želeli da čujemo šta o njemu misle druge institucije. Poslali smo predlog svim ministarstvima, od kojih nismo imali primedbe, ali smo želeli da vidimo i kakav je odgovor društva. Tražili smo da svi koji su obuhvaćeni preporukama naprave svoj plan smanjenja potrošnje, bilo da je reč o državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, a iz ovih mera izuzete su predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite – rekla je ministarka na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Da je u neke ustanove koje su, navodno, pošteđene mera štednje, stigao dopis ministarstva energetike potvrđuje saopštenje Ministarstva prosvete, koje je saopštilo da je “uputilo ranije školama, na inicijativu i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike, dopis ovog ministarstva koje se odnosi na plan ušteda i preporuke i mere za uštedu energije”.

Ministarstvo na čijem čelu je Branko Ružić potom je pozdravilo odluku Ministarstva energetike da se, ipak, škole i predškolske ustanove ne obuhvate merama štednje.

“Interresorno ćemo se konsultovati o daljem informisanju ustanova iz nadležnosti ministarstva”, poručilo je Ministarstvo prosvete.

Vrtićima je i te kako stigao dopis za koji nadležni kažu da, faktički, nije poslat. Kako se vidi u dokumentu do kog je došla nova.rs, predškolskoj ustanovi “Čika Jova Zmaj” u Beogradu je 15. septembra stigao dopis iz Ministarstva rudarstva i energetike, naslovljen “Plan ušteda energije”.

“Ograničiće se rad nepotrebnih reflektora u dvorištima vrtića i jaslica, gašenje osvetljenja nakon radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi, lica zadužena za staranje o smanjenju potrošnje energije vodiće računa i o upotrebi bojlera i svih ostalih električnih uređaja i mašina u objektima, štampanje dokumenata će se svesti na minimum i onoliko kopija koliko je zaista potrebno”, navodi se, između ostalog, u dopisu.

Ono što je javnost najviše zabrinulo je grejanje prostorija. Merama štednje, ono je u vrtićima ograničeno na najviše 20 stepeni, iako se pravilnikom uslova za osnivanje i obavljanje delatnosti predškolske ustanove definiše najniža moguća temperatura prostorija za decu od 22 stepena za mališane do dve godine uzrasta, te najmanje 20 stepeni za decu uzrasta od dve do sedam godina, prenosi 021.rs.

Poskupelo grejanje u 14 gradova, kupljena tek trećina potrebnog mazuta za zimu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Pa ima li protesta kakvog, ili će da se obrate faraonu za pomoć i da se vlast slučajno ne uvredi? 🙄

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
157 Shares
157 Shares
Share via
Copy link