Koronavirus Novi Sad

Novi Sad uskoro kao Novi Pazar: Danas rekordan broj novoobolelih

U Novom Sadu zabeležen je novi negativni rekord kada je u pitanju broj novoobolelih od koronavirusa u jednom danu.

Institut za javno zdravlje Vojvodine iznosi podatak da je juče (16. jul) zabeleženo 96 novih slučajeva zaraze u Novom Sadu, što je više od polovine novoobolelih u čitavoj Vojvodini, gde je ukupno bilo 179 novih slučajeva.

Koliko u Novom Sadu raste broj zaraženih govori i podatak da je od 1. jula do danas registrovano 1.011 slučajeva, a da je trenutno oko 800 obolelih, piše 021.

Prema podacima Instituta, od marta do 17. jula u Vojvodini je registrovano ukupno 3.346 slučajeva koji su potvrđeni PCR metodom, od kojih je u Novom Sadu 1.380. U Vojvodini je trenutno oko 1.600 obolelih, od kojih je polovina u Novom Sadu.

– Epidemiološka situacija u Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije. Zdravstveni sistem Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni – navode iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U međuvremenu se oglasio gradonačelnik Miloš Vučević, ali nije predstavio nove mere iako je bilo takvih najava. On je ocenio da je epidemiološka situacija dramatična.

Naveo je da su među obolelima u Novom Sadu oko 20 odsto teški slučajevi i da se posebno povećava broj mlađih osoba sa težom kliničkom slikom.

– Ovim tempom ako nastavimo, mesta u bolnicama ćemo imati još sedam dana. Nakon toga ne znam da li ćemo moći i da primamo pacijente, odnosno ne znam kako ćemo se organizovati – rekao je Vučević.

On je naveo i da je u Domu zdravlja u četvrtak pregledano skoro 400 pacijenata, što je najviše do sada za jedan dan, kao i da se očekuje da u sistem kovid bolnica za vikend uđe i Vojna bolnica u Petrovaradinu.

– Nama još od mera ostaje samo da još više skratimo radno vreme ugostiteljskim objekatima, radnjama i tržnim centrima i da zatvorimo bazene i teretane”, zaključio je Vučević.

Dodajmo da je ovo tek drugi put ove nedelje da se objavljuju podaci o broju zaraženih u Novom Sadu, a da je prethodni put to bilo 14. jula, o čemu više OVDE.

Beogradske bolnice popunile kapacitete, pacijente šalju u druge gradove

OGLAS

PARTNERI SAJTA


144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link