Magazin Novi Sad

Novosađani na rubu živaca: Vožnja kreni – stani, špic po ceo dan, busevi kasne i na sve to parking “extra” zona

Saobraćaj NS
Foto: Luftika

Bilo da ste vozač ili se vozite gradskim autobusom, pre nego što se zaputite negde po Novom Sadu dobro se informišite da li je neka ulica zatvorena zbog radova, ali se prvenstveno naoružajte strpljenjem. Vožnja kreni – stani i saobraćajni čepovi izluđuju vozače, pa mnogi izbegavaju vožnju i vreme špica.

Međutim, u Novom Sadu, saobraćajni špic u pojedinim delovina grada traje čitav dan. Na svu muku, uvedena je i extra zona parkiranja u centru, a u nekim ulicama gde je parking bio besplatan, od nedavno se naplaćuje.

Najkritičnije prema Novom naselju

Najkritičnije je trenutno u pravcu Novog naselja jer su u toku radovi u Ulici Bate Brkića, do Bulevara Slobodana Jovanovića, zbog čega je obustavljen saobraćaj na ovom delu saobraćajnice. Došlo je i do izmena trase autobuskih linija: 2, 7a, 7b, 8, 9 i 9a.

Zatim na raskrsnici Futoškog puta i Bulevara Evrope kod Šeratona, a istovremeno je u pravcu Veternika zbog radova prohodna samo jedna traka, te se saobraćaj otežano odvija.

Ni na Grbavici nije bolja situacija. Trenutno traju radovi u Ulici Doža Đerđa. U prvoj fazi radovi se obavljaju u delu od Puškinove pa do kraja ulice. Druga faza radova obuhvata deonicu od Braće Ribnikar do Puškinove i ovaj deo ulice je zatvoren za saobraćaj.

jkp put
Foto: JKP Put

Plaća se parking oko Doma zdravlja

Pre nekoliko dana započeli su i radovi u Ulici kraljevića Marka, od Bulevara kralja Petra i do Bulevara Jaše Tomića. U ovom delu grada novina je i to što je parking pre meseca dana počeo da se naplaćuje.

– Vodila sam dete kod lekara u Zmaj Ognjena Vuka. Iako smo bili zakazani, bila je gužva pa sam se zadržala preko sat vremena. Kada smo napokon završili, na autu me dočekalo neprijatno iznenađenje. Kazna za parking! Nisam imala pojma da se sad i tu naplaćuju – kaže naša sugrađanka Nataša.

Naplata parkinga u ovom delu grada počela je 1. oktobra. Brojne ulice u kojima se nije naplaćivalo parkiranje, sada su u plavoj zoni: Zmaj Ognjena Vuka, Kraljevića Marka, Berislava Berića, Save Kovačevića, Felegi Tivadara…

parking

 

Parkiranje u centru: Extra zona, a plave prelaze u crvenu

I na Podbari i u centru grada su uvedene izmene parkiranja. Počela je primena “extra“ zone u strogom centru, a pojedine ulice koje su bile u „plavoj“ zoni sada su prešle u „crvenu“. U „extra“ zoni su sledeće ulice:

  • Narodnih heroja
  • Bulevar Mihajla Pupina (na delu između Jovana Đorđevića i Jevrejske)
  • Ilije Ognjanovića
  • Ise Bajića
  • Konstantina Danila
  • Parkiralište u Ignjata Pavlasa

Parkiranje je ovde ograničeno na sat vremena i košta 70 dinara, a može se platiti SMS-om na broj 8210. 

plava zona parking
Foto: JKP “Parkig servis”

Brže stignu peške

Ništa nije bolje ni ako se vozite gradskim autobusima. Zbog čestih izmena trasa, zatvaranja ulica i radova, ni vozači GSP-a ne mogu više da se snađu.

– Pre neki dan sam od Novog naselja do bolnice putovala skoro 35 minuta. Zbog ovih radova, ni vozač više nije znao kuda da vozi. Totalni je haos u gradu! Kada sam se vraćala, tolika je bila gužva da su pojedini putnici tražili od vozača da im otvori vrata da izađu. Nisu više mogli da stoje u busu, lakše im je bilo da krenu kući peške. Ja sam povredila nogu, pa sam morala da sedim. Inače bih i ja izašla. Verujem da bih pre stigla – priča Sanja J.

Iz svega ovoga se može zaključiti da je najbolje ići peške ili bajsom. Ne košta vas živaca, jeftinije je a i zdravije!

Novi Sad raskopan i u kolapsu – radovima se ne vidi kraj, a ni očaju građana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

689 Shares
689 Shares
Share via
Copy link