Magazin Novi Sad

Novi Sad raskopan i u kolapsu – radovima se ne vidi kraj, a ni očaju građana

nadvožnjak
Foto: Luftika

Raskopane ulice od proletos, izmenjne trase gradskih autobusa, nepropisno parkiranje i zaustavljanje, jer nema parking mesta, gužve u saobraćaju –  jednom rečju haos. To je svakodnevica u Novom Sadu.

Pored svih saobraćajnih problema, zatvaranje jedne od najprometnijih ulica Partizanske, zbog radova na nadvožnjaku je kap u punoj čaši.

Radovima na nadvožnjaku nikad kraja

Najveće gužve u gradu stvaraju se jer je već pola godine zatvorena Partizanska ulica zbog radova na nadovožnjaku i izgradnje brze pruge.

– Živim na Avijatičarskom naselju i prekjuče sam provela sat vremena u kolima dok sam došla s posla iz Industrijske zone. Zbog tih radova na nadvožnjaku zatvorena je Partizanska ulica, a napravljena je obilaznica, pa svi idu Rumenačkim putem. Ovo je postalo neizdrživo. Ujutru i nekako, krenem ranije od kuće da izbegnem gužve. A zato kada se vraćam, zaglavim svaki put. Kada dođem kući, već počinje da pada mrak. Rekli su da će 17. oktobra biti gotovi radovi, ali očigledno ništa od toga – očajna je naša sugrađanka Jelena.

Radovi na nadvožnjaku traju od aprila meseca, a završetak je prvobitno planiran za sredinu oktobra. Očigledno da je rok već probijen. Partizanska ulica, jedna od najprometnijih u Novom Sadu za automobile i kamione, zatvorena je do daljnjeg u delu gde je nadvožnjak na raskrsnici Rumenačke i Kornelija Stankovića. Alternativni putevi su Kisačka, Bulavar Jaše Tomić i Rumenačka.

partizanska zatvorena
Foto: Luftika

Bus bez voznog reda

Nisu samo vozači u problemu već i pešaci. U poslednje vreme je postala prava lutrija čekati pojedine gradske linije, jer se ne zna ni kada će ni da li će doći.

gradsko stajalište
Foto: Luftika

– Večeras 18.10. na liniji broj 6 nisu došli autobusi sa polascima u 18:59, ni onaj u 19:24 h. Ćerka mi čeka na polaznoj stanici preko 1 sata da se pojavi autobus – požalila se jedna naša sugrađanka u rubrici megafon na portalu www.mojnovisad.com.

Kada nekako i uspete da dođete do centra grada, tamo vas čekaju raskopane ulice.

– Pored toga što se već nedeljama izvode građevinski radovi na neparnoj strani ovog dela Železničke ulice, od „tunela“ DDOR-a ka Trgu mladenaca, poslednjih dana trakom su ograđeni i Zavod za urbanizam Vojvodine i deo Katastra do ulaza, tako da je  potpuno ukinut deo pešačke staze, i to s obe strane. Pešaci se već danima kreću kolovozom ili se provlače između ograde i parkiranih automobila, što uopšte nije bezbedno. Zamislite tek kako ovuda prolaze majke s dečjim kolicima ili osobe sa invaliditetom i sve će vam biti jasnije. Molim gradske vlasti da, ako je ikako moguće, planiraju ovakve stvari da problemi ne bi nastajali tamo gde ne treba da ih bude – napisao je Florijan na istom portalu.

Raskopano i u centru

I u centru grada traju radovi, jer se radi obnova kolovoza u Bulevaru Mihajla Pupina kod Banovine. Preko Varadinskog mosta se može, ali zaobilaznim putem preko Keja. Sve to usporava i vozače i putnike koji koriste gradske buseve.

– Živimo u Petrovaradinu, a sin ide u Svetinu gimnaziju. Svaki dan mora da krene 45 minuta ranije nego obično da ne bi kasnio na prvi čas. Nadamo se da će ovi radovi brzo biti gotovi, mada je to moglo da se uradi i letos, pre početka školske godine – kaže Jovan iz Petrovaradina.

banovina radovi
Foto: Luftika

Radovi na Telepu

Na sajtu JGSP „Novu Sad“ stoji obavešteje da je  zbog rekonstrukcije kolovoza u Ulici Ćirila i Metodija, od Šarplaninske do Gorana Kovačića,  izmenjen režim saobraćanja na Telepu za linije  broj 6 i  12, od 21. oktobra do završetka radova.

Linija broj 6

Smer sa Podbare: Od raskrsnice ulica Feješ Klara i Petefi Šandora autobusi saobraćaju desno u Ulicu Petefi Šandora, skreću levo u Ulicu Gorana Kovačića do raskrsnice sa Ulicom Ćirila i Metodija i dalje nastavljaju redovnom trasom kretanja.

Smer sa Adica: Od raskrsnice ulica Gorana Kovačića i Ćirila i Metodija autobusi saobraćaju pravo Ulicom Gorana Kovačića, skreću desno na Bulevar patrijarha Pavla, levo u Vršačku ulicu i dalje nastavljaju redovnom trasom kretanja.

Linija broj 12

Smer iz Centra: Od raskrsnice ulica Feješ Klara i Šarplaninske autobusi skreću levo u Šarplaninsku ulicu i na autobuskom stajalištu u Šarplaninskoj ulici izdržavaju vreme do narednog stajališta.

Smer sa Telepa: Od polaznog stajališta u Šarplaninskoj ulici autobusi saobraćaju levo u Ulicu Stanoja Glavaša, desno u Ulicu Feješ Klare i dalje nastavljaju redovnom trasom kretanja.

obilazak
Foto: Luftika

Novosađanima ostaje jedino da se pre izlaska iz kuće prvo dobro informišu koje su ulice prohodne, a koje zatvorene, gde su radovi u gradu i da li je izmenjena trasa gradskog busa kojim planiraju da idu. Najbrže će, ipak, stići ako krenu peške ili bajsom.

Ko je budući gradonačelnik Novog Sada, partijski operativac čiste biografije

Čitajte Luftiku na Google vestima

283 Shares
283 Shares
Share via
Copy link