Ljubimci Magazin Vesti Novi Sad

Pet friendly Novi Sad: 138 objekata na jedinstvenoj mapi

Pet friendly kafići, restorani, apartmani, pa i prevoz sve su zastupljeniji u Novom Sadu. Lokali koji primaju kućne ljubimce, sve su traženiji, jer vlasnici pasa i mačaka sve češće žele da sa svojim ljubimcem sednu u neki objekat ili da sednu u taksi ili autobus.

Ovaj koncept raduje monoge, goste i domaćine, ali ipak postoje određena pravila, koje obe strane moraju da ispoštuju. Pet frendli objekat mora da ispunjava regulativu, da po delatnosti može da primi kućne ljubimce. Pored toga, mora imati prostor za goste koji je odvojen od onog za goste sa kućnim ljubimcima.

objekti-za-kucne-ljubimce-novi-sad (2)

S druge strane, gosti koji žele da u kafić, poslastičarnicu ili restoran uvedu svog ljubimca, moraju voditi računa o tome da je životinja lepo vaspitana i socijalizovana, te da može boraviti u prostoru koji je, pre svega, namenjen ljudima, pa tek onda i kućnim ljubimcima.

Mapa pet friendly objekata

Od ove godine, u Novom Sadu postoji i jedinstvena mapa pet friendly objekata, svojevrstan spisak restorana, kafića, hotela koji bez zadrške primaju kućne ljubimce. Pokretač ove inicijative i tvorac mape Petar Plačkov kaže da nije očekivao takav odjek kada je ušao u to.

– Ideja je nastala sasvim spontano, u grupi za izgubljene i nađene pse u Novom Sadu. Jedan član je pitao koji objekti su pet friendly u gradu i u komentarima je nabrojano 40-ak objekata. Ja sam napravio Facebook grupu Pet friendly objekti u Novom Sadu, oglasio u tom postu i odmah je ušlo oko 100-inak ljudi. Koleginica Lea Bodor je predložila da se napravi mapa i tako je sve počelo. Konstantno dodajemo nove objekte različitih namena – kaže Petar.

Na pet friendly mapi Novog Sada sada ima 138 objekata, od čega je najviše kafića – čak 65 kafica. Mapa je delom interaktivna, pa korisnici mogu da vide podelu na kategorije. Klikom vide tačnu adresu objekta, i opis ukoliko objekat ima neki uslov, naprimer do odredene kilaže.

– Reakcije su uglavnom pozitivne, nijedan lokal nije odbio ponudu da bude stavljen na mapu. A dosta njih se javilo sa pitanjem da li mogu da budu tu – kaže Petar.

Lea Bodor je važan član ove grupe, zadužena je za ažuriranje i administriranje.

Prevoz za ljubimce

– Članovi dosta učestvuju u radu grupe i njenoj promociji, od postavljanja fotografija svojih ljubimaca u lokalima, preko obaveštenja da se neki objekat mapira i davanja eventualnih sugestija, primedbi i predloga. Dešavalo se da novi članovi ubace i po 15-20 svojih prijatelja u grupu.

ivana-spanovic-ljubimac
Ivana Španović sa svojim komšijom Marlijem u pet friendly kafiću

Kako kaže,  za prevoz ljubimaca u gradu danas je već bolje nego samo pre dve godine. GSP je doneo odluku maju 2015. da je dozvoljeno unošenje pasa i mačaka u gradske autobuse, što je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Ljubimci, prema toj odluci, moraju da budu u transporteru, a ne u torbi ili u krilu. Od taksi udruženja, ljubimce prevoze Maksi Novosađani, ali kada zovete taksi, neophodno je da naglasite da imate ljubimca kako bi vam stiglo vozilo sa tom namenom.

Entuzijasti, autori inicijative za mapiranje pet friendly objekata u Novom Sadu, planiraju da izrade i veb sajt. Na sajtu, prema zamisli, vlasnici pasa će moći da pronađu ideje i smernice za sadržajan i kvalitetan popodnevni, jednodnevni i višednevni boravak u Novom Sadu  sa svojim ljubimcem.

POVEZANO: Samouslužna perionica za pse u Novom Sadu

 

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Gospodo u gradu su sva taxi udruženja pet friendly,u cenovniku ne postoji stavka naplate za prevoz ljubimaca.Naravno da je potrebno naglasiti da imate ljubimca i njegovu veličinu,ne mogu pekinezer i doga stati u isto vozilo.Za veće ljubimce postoje i veća vozila.Dakle ,ni jedno taxi udruženje neće vam naplatiti prevoz ljubimca,ali imaju pravo da istog ne prime u vozilo ako niste naglasili operateru da ga vodite sa sobom.

316 Shares
316 Shares
Share via
Copy link