Magazin Novi Sad

Saobraćajni haos u NS zbog izgradnje podzemnih garaža i sezonskih radova

saobracaj guzva
Foto: ilustracija

Odavno Novi Sad više nije onaj ravničarski grad gde sve polagano teče, posebno ne u saobraćaju. Ogromne saobraćajne gužve su odavno postale svakodnevica, posebno u špicevima, kada ljudi idu i odlaze sa posla.

Po saobraćajnom haosu sve više ličimo na Beograd, iako su, srećom, zastoji poput onih na prilazima prestonici, u glavnom gradu Vojvodine i dalje mislena imenica.

Međutim, kako nam se približava leto, sve više se zahuktavaju radovi koji će značajno uticati na povećanje stepena nervoze među vozačima. Navikli smo već da čitav grad bude raskopan tokom najvrelijih meseci u godini, ali se približava sezona godišnjih odmora, koja će makar malo rasteretiti gradske ulice.

Neki od predviđenih radova se privode kraju, a neki kapitalni, poput izgradnje podzemnih garaža su tek započeli, što najavljuje novi saobraćajni haos, posebno u centru grada. I to verovatno višegodišnji.

Radovi na vrelovodu koji se uskoro završavaju

Radovi koje JKP “Novosadska toplana” vrši u Ulici Novosadskog sajma, trebalo bi da budu gotovi do 1. juna. U pitanju je rekonstrukcija vrelovoda, zbog čega je ukinuta desna saobraćajna traka na parnoj strani ulice.

Izgradnja vrelovodnog priključka u zoni raskrsnice ulica Janka Čmelika i Orlovića Pavla, od danas je izmestila autobuske trase 3 i 13, a ova promena režima saobraćaja, koja će uticati i na vozače trajaće do 6. juna. Za vreme trajanja radova će biti zabranjen saobraćaj u Ulici Janka Čmelika od Ulice Kornelija Stankovića do Ulice Oblačića Rada, piše Blic.

Od 11. maja traju radovi na rekonstrukciji vrelovoda – lire na Bulevaru patrijarha Pavla na uglu sa Šarplaninskom ulicom zbog pristupa građevinske mehanizacije povremeno je onemogućen saobraćaj u zoni radova na Bulevaru patrijarha Pavla, od Šarplaninske ulice prema Ulici Feješ Klare.

Takođe, stanari se neće moći parkirati u ovom delu do završetka radova, a ukinut je i deo biciklističke i pešačke staze. Prema podacima Blica iz “Novosadske toplane”, radovi će biti završeni 9. juna.

Na Podbari i Detelinari radovi gotovi do kraja juna

Do 26. juna biće okončani radovi na rekonstrukciji vrelovoda sa izgradnjom šahta u Ulici Episkopa Visariona.

Do tada, vozači se suočavaju sa obustavom saobraćaja u oba smera u toj ulici u zoni raskrsnice sa Ulicom Dušana Vasiljeva, pri čemu je sada Ulica Episkopa Visariona slepa iz smera Ulice Žarka Vasiljevića prema Ulici Dušana Vasiljeva.

Samo dan kasnije, 27. juna će i rekonstrukcija šahta u Hadži Ruvimovoj ulici ispred broja 41 biti završena, te će krajnja desna traka biti otvorena za saobraćaj.

Stanari će onda ponovo moći da parkiraju svoja vozila na tom parkingu i voze svoje dvotočkaše biciklističkom stazom u ovoj ulici.

Zbog rekonstrukcije nadvožnjaka izbegavajte Partizansku ulicu

Radovi na rekonstrukciji vodovoda koje “Toplana” izvodi u bloku ulica Stevana Hristića i Svetozara Ćorovića zatvorila je saobraćaj od Ulice partizanskih baza do broja 20 u Ulici Stevana Hristića, a ova situacija će potrajati do 16. jula.

Jedan od najvećih problema građanima stvaraju gužve koje se već danima stvaraju kod Partizanske ulice, zbog modernizacije pruge Beograd – Subotica Državna granica (Kelebija).

Radovi na rekonstrukciji nadvožnjaka u Partizanskoj ulici potpuno su obustavili saobraćaj u delu ulice, u zoni nadvožnjaka, odnosno u delu od raskrsnice Partizanska-Rumenačka-Kornelija Stankovića i to do 17. oktobra.

Saobraćaj se preusmerava preko Rumenačke ulice, Bulevara Jaše Tomića i Kisačke ulice. U ovom delu grada se stvaraju velike gužve, te je saobraćajna policija u ranijim jutarnjim časovima prisutna kako bi rasteretila saobraćaj.

Najuži centar grada potpuno paralisan

Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže u Ulici Modene koji su počeli juče, određena je zabrana odvijanja motornog saobraćaja u Ulici Modene, od Bulevara Mihajla Pupina do Zmaj Jovine ulice i Trga slobode.

Navedena zabrana odvijanja motornog saobraćaja podrazumeva izmenu režima saobraćaja u raskrsnici ulica Modene-Bulevar Mihajla Pupina-Žarka Zrenjanina.

Zabrana se odnosi na skretanja “desno” sa Bulevara Mihajla Pupina u Ulicu Modene iz pravca Petrovaradina, odnosno “levo” iz pravca Novog Sada i obavezni smerovi “desno” i “levo” iz Ulice Žarka Zrenjanina.

Zabrana odvijanja saobraćaja će važiti i u slepom delu Ulice Ilije Ognjanovića, odnosno u delu od Ulice Modene, prema Bulevaru Mihajla Pupina, dok drugi deo Ulice Ilije Ognjanovića postaje “slepa” ulica iz pravca ulica Konstantina Danila i Ise Bajića.

Kako je navedeno, dok je na snazi privremena izmena režima saobraćaja, dostavna vozila i vozila stanara ulaziće u pešačku zonu kroz postojeći ulaz u Gimnazijskoj ulici, a biće otvoren i novi ulaz u Njegoševoj ulici.

Ostaje nepoznanica do kada će ova zabrana biti na snazi.

Treba podsetiti i da je izgradnja druge garaže kod zgrade Banovine već u toku, tako da će najnoviji režim saobraćaja u centru sasvim sigurno dodatno otežati njegovo odvijanje, kao i pronaženje parkinga.

Izvor: Blic

Velike saobraćajne gužve u Novom Sadu zbog zatvaranja Partizanske ulice (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

25 Shares
Share via
Copy link