Novi Sad

Novosađanka u raljama birokratije: Za ultrazvuk traže termin operacije, termin ne daju bez urađenog ultrazvuka

hitna-pomoc-klinicki-centar
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Onkološki pacijenti kojima je potreban ultrazvuk pred operaciju svoj termin dobijaju kod izabranog lekara specijaliste. Šta se dešava ako tih termina nema ili im je tako samo rečeno, ispričala je jedna pacijentkinja, a preneo portal 021.rs.

Ona je izgubila gotovo dve nedelje pokušavajući da dođe do termina za ultrazvuk abdomena u državnoj ambulanti. Na kraju je ultrazvuk uradila privatno, a kako bi što pre uspela da zakaže operaciju na Institutu za onkologiju Vojvodine.

U domu zdravlja za 021.rs objašnjavaju da postoji propisana procedura za ultrazvuk, kao i da termina ima, ali onkološka pacijentkinja koja nam se obratila tvrdi – ovo je dokaz da neko proceduru krši, a nije samo ona oštećena.

Pacijenti koji treba da budu operisani na Institutu za onkologiju Vojvodine ne mogu da dobiju termin za operaciju dok ne obave sve neophodne nalaze. Odobrenje za zahvat treba da daju internista i anesteziolog, a tek onda se operacija zakazuje. Potom, kaže sagovornica 021.rs, sve ide brzo i na samu operaciju se ne čeka dugo.

– U zavisnosti od operacije koju očekujete, odlazite kod svog izabranog doktora specijaliste sa spiskom neophodnih analiza. Specijalista vam daje upute, a meni je moja doktorka, ginekolog rekla da za ultrazvuk abdomena nema raspoloživih termina. Dala mi je uput, koji treba da odnesem u Zmaj Ognjena Vuka, gde će mi zaposleni pronaći termin i uraditi ultrazvuk. Međutim, kad sam došla tamo, obaveštena sam da stvari ne funkcionišu tako – da moram da dobijem termin prethodno i da moj uput vredi koliko i parče toalet papira – navodi ova pacijentkinja.

Osoblje joj je reklo i da, u slučaju nužde, može da dobije i hitan uput, ali da ga svakako izdaje ginekolog.

Kad se vratila kod ginekologa sa ovom informacijom, ponovo je čula isto – termina nema, a hitan uput ne može da dobije jer nema zakazan termin za operaciju na Institutu.

– Ali kako da dobijem termin za operaciju kad nisam donela sve potrebne papire? Vrte me u krug, a pritom mi je ginekolog rekla da, ako želim hitan uput, slobodno odem kod načelnika da ga tražim. Bila sam zgrožena ponašanjem jer kod doktora dolaze bolesni ljudi, niko od nas ne želi da bude ovde i da se druži s lekarima, a čini se kao da se skoro pa igraju sa ljudskim životima. U čekaonici u Zmaj Ognjena Vuka nisam bila jedina u ovakvom problemu, očigledno je da neko ne poštuje proceduru – navodi sagovornica, koja se nakon ovog iskustva obratila inspekciji i prijavila nemogućnost zakazivanja termina za ultrazvuk abdomena.

Kako kaže, ultrazvuk je potom za 15 minuta uradila u privatnoj praksi.

– Ja sam to sebi mogla da platim, ali šta će ljudi u većem problemu od mene, koji to ne mogu? – pita se ova Novosađanka.

Procedura postoji, kažu za 021.rs u Domu zdravlja „Novi Sad“. Na pitanje kako se zakazuje ultrazvuk abdomena za onkološke pacijente i ko je zadužen za termin, načelnica Službe za specijalističko-konsultativnu delatnost dr Olgica Jukić-Neatnica navodi da je, u trenutku slanja odgovora našoj redakciji 12. oktobra, u okviru pomenute službe moguće zakazati ultrazvučni pregled za onkološke pacijente za 31. oktobar ove godine.

– Upute blagovremeno daje izabrani lekar, imajući u vidu termin kontrole onkološkog pacijenata i koji stoji u specijalističkom izveštaju. Budući da se onkološke kontrole često zakazuju nekoliko meseci unapred, postoji mogućnost upućivanja pacijenta na dijagnostku i više meseci ranije, u skladu sa terminom onkološke kontrole, s obzirom na to da su za ove pacijente otvoreni termini do 31. marta 2023. godine – navodi dr Jukić-Neatnica.

Ukoliko je, kaže, u pitanju bilo koje hitno stanje pacijenta, daje se prioritetan uput koji se realizuje u roku od 24 sata.

Pacijentkinja koja nije mogla da dobije termin, na osnovu svega, zaključuje da je došlo do propusta u proceduri.

– Zdravstvena inspekcija je brzo odgovorila na moje obraćanje i obavestila me o terminu koji mi je, naknadno, zakazan u Zmaj Ognjena Vuka. Zahvalila sam se na trudu i rekla da termin ustupe nekom drugom jer je meni to kasno i platila sam pregled. To znači da svi ostali koji ne dobiju termin treba da se zakazuju preko inspekcije? Zasto onda zakazivati termin kod izabranog lekara i dobiti uput bez termina koji ne vredi nista – navodi Novosađanka.

Za medije je progovorila, kaže, kako bi drugi u sličnoj situaciji bili detaljnije upoznati sa procedurom i kako ne bi prošli kao ona.

Izvor: 021.rs

Denis je 7 meseci u komi, spas postoji – za operaciju potrebno 60.000 €

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link