Magazin Novi Sad

Novosađani dobijaju kafić s pogledom na Keju

Odbornici Skupštine grada Novog Sada će ovog petka glasati za predlog koji predviđa izgradnju kafića sa providnim zidovima na Keju.

U pitanju je oživljavanje plana starog 14 godina kojim je uređeno novosadsko šetalište izmešđu 2009. i 2011. Godine, ali se od kafića, pasarele i tornja s vidikovcem tada odustalo.

Predlog plana detaljne regulacije prostora između Keja žrtava racije, Beogradskog keja i Dunava, koji uključuje izgradnju turističko-ugostiteljskog objekta, pasarele i tornja sa vidikovcem, ove nedelje će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Područje obuhvaćeno planom je gotovo u celosti urađeno prilikom rekonstrukcije keja koja je započeta 2009, a završena 2011. godine, međutim neke zamisli iz ovog plana nisu do danas ostvarene.

Jedna od njih je i turističko-ugostiteljski objekat između prvog i četvrtog putničkog pristaništa. Tačna lokacija ovog objekta biće određena nakon sprovedenog urbanističko-arhitektonskog konkursa, navodi se u planu. Prizemni objekat bi trebalo da pokriva maksimalno 100 kvadrata i da ima ravni ili kosi krov. Od vizuelnih zahteva koje bi trebalo da ispunjava, ističu se „prepoznatljiv, savremeni izgled“. Izabranim materijalima trebalo bi da unese „jedan novi, moderan duh vremena u ceo potez obale Dunava“. Predviđeno je da zidovi budu napravljeni od transparentnih materijala, piše 021.rs.

Budući da je reč o području odbrane od poplava, zahteva se da arhitektonsko rešenje bude takvo da je moguće lako postavljanje i uklanjanje u slučaju visokih voda, odnosno da nema ukopanih temelja.

Takođe, predviđena je i izgradnja liftovskog tornja sa vidikovcem i pešačkom pasarelom, kako je navedeno u planu, da bi se turistima, osobama sa invaliditetom, pešacima i biciklistima olakšao prolaz. Ovi objekti bi trebalo da se nađu naspram izlaza Dunavske ulice na Beogradski kej.

Planirano je da se liftovski toranj sastoji od panoramskog lifta, stepenica, kao i prostora za prodaju suvenira i da bude maksimalnog gabarita devet kvadrata. Natkrivena platforma, odnosno vidikovac, biće, po planu, visok pet metara. Pasarela treba da bude veza platforme na liftovskom tornju i platoa ispred Muzeja Vojvodine, povezana kosom rampom unutar parcele koja pripada Klubu vojske i da bude u korelaciji sa turističko-ugostiteljskim objektom.

I ovi objekti treba da budu građeni bez ukopanih temelja, kako se ne bi poremetila struktura odbrambenog nasipa.

Od drugih stvari koje nisu realizovane prilikom velike rekonstrukcije keja, planirana je i izgradnja dečijeg igrališta između ulica Episkopa Visariona i Marka Miljanova, parking u delu saobraćajnice od ulice Marka Miljanova do mosta (uz košarkaški teren) i još jedno pristanište, uz koje će biti izgrađen i parking za predstavnike carine i granične policije.

Ovaj plan prešao je dug put do usvajanja, s obzirom na to da se sa studijama i izradom započelo još 2006, a da je prvi put na javnom uvidu bio 2007. godine. Ranije, 2007. i 2009. godine usvajanje plana je odlagano zbog, kako se navodi, Plana detaljne regulacije mosta na trasi bivšeg mosta Franca Jozefa koji je tada donošen, pa se pojavio problem sa utvrđivanjem granica ta dva plana. Plan sa korigovanim granicama izrađen je 2010. godine, 2014. godine ponovo je razmatran od strane Komisije za planove, te iste godine ponovo upućen na javni uvid.

Za razliku od prvog javnog uvida, na ponovnom uvidu iznete su samo tri primedbe koje su se uglavnom odnosile na tehnikalije u vezi sa izradom plana. Građani, mesne zajednice i organizacije bili su daleko glasniji 2007. godine, a tada su se najviše protivili izgradnji ugostiteljskog objekta. Ovaj plan su Ekološki pokret Novog Sada, MZ „Podbara“, MZ „Sonja Marinković“ i MZ „Dunav“ označili kao „nepotreban i neukusan“ i gotovo svi su ocenili da bi narušio celinu šetališta. Njihove primedbe su formalno delimično usvojene, ali suštinski odbačene, jer je namena objekta promenjena iz „ugostiteljski“ u „turističko-ugostiteljski“.

Sednica Skupštine grada zakazana je za petak, 18. decembar.

Protest protiv projekta “Novi Sad na vodi”: Ova borba neće biti laka, ali sprečićemo vlast da pomeri nasip

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

732 Shares
732 Shares
Share via
Copy link