Novi Sad Top 10

Top 5 mesta za idealan vikend sa decom u Novom Sadu i okolini

Štrand
Foto: privatna arhiva

Kada god se približi vikend roditelji koji imaju sreću da ne rade razmišljaju kako što kvalitetnije provesti vreme sa decom daleko od gradske gužve. Izdvojili smo pet najzanimljivih lokacija u Novom Sadu i okolini, a vi slobodno dodajte svoje predloge.

Kamenički park

Na 7 km od Novog Sada, na ulazu u Sremsku Kamenicu nalazi se Kamenički park. Prostire se na severnoj padini Fruške Gore i celom dužinom izlazi na desnu obalu reke Dunav. Prostire se na površini od oko 33 hektara što ga čini površinski najvećim novosadskim parkom.

Sa mnoštvom zelenih površina, 16 hiljada stabala i različitim egzotičnim biljnim vrstama predstavlja pravi raj i za decu i za odrasle. Očuvanost većine vrtno-arhitektonskih elemenata ga čine posebnim i atraktivnim.

U parku se nalazi prirodno jezero i kružne pešačke staze koje datiraju još iz perioda izgradnje. Poseduje nekoliko vidikovaca, od kojih je „Brežuljak ruža“ najzanimljiviji jer se na njemu nalazi skulpture likova rimskih vojnika u formi 5 stubova.

Kamenički park
Foto: Privatna arhiva

 

Novosadska plaža „Štrand“

Štrand je omiljeno mesto najmlađih koji imaju dovoljno zabavnih sadržaja. Jedna od najlepših plaža na Dunavu je opremljena svom potrebnom infrastrukturom za ugodan i sadržajan boravak posetilaca. Tu spada i ugostiteljska usluga, zatim igrališta i tereni za sportove kao što je odbojka na pesku ili tenisu glavom, za koji se kaže da je nastao na ovoj plaži.

To je danas čitav mali grad koji se prostire duž 700 m peščane plaže. Parkova i zelenih površina ima pregršt tako da će deca sigurno uživati.

Štrand
Foto: privatna arhiva

 

Konjički klub „Petras“

Postoji samo jedan način da spoznate čari jahanja, druženja, uživanja u prirodi i konjima, u šancima Petrovaradinske tvrđave, na samo 2km od strogog centra grada. Smešten je na, kao za to stvrenom mestu, Petrovaradinskoj tvrđavi.

Konjički klub Petras, pored svoji redovnih aktivnosti u koje spadaju škola jahanja, preponsko i terapijsko jahanje, pruža i niz dodatnih usluga. Ono što je posebno interesantno deci je njihov Pony kutak koji pruža deci mogućnost u druženju i jahanju poni konja. To je za decu nezaboravan doživljaj. Cena je 250 dinara, 5 krugova po manježu Petrasa.

Poni kutak

Pored toga za decu su pripremili prijatan i interesantan prostor sa adekvatnim sadržajima (ljuljaške, tobogan, peščanik, igračke). U planu je i proširenje prostora namenjenog za zabavu najmlađih.

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“

Rezervat je smešten na prostoru južne Vojvodine i severne Mačve. Ova teritorija pripada opštinama Sremska Mitrovica i Bogatić. Od Novog Sada je udaljen 75 km.

Vizitorski centar predstavlja centralno turističko mesto rezervata. To  je drvena građevina sa tornjem visine 18 m sa koga se pruža pogled ka pašnjaku od 300 ha i najširem i najlepšem delu toka Zasavice.  Jedan od simbola Zasavice upravo je njena bogata flora i fauna. Prilikom posete Zasavici upoznaćete se sa retkim, zaštićenim i reliktnim vrstama koje su u suživotu na ovom području.

Ovde ćete moći izbliza da vidite belu i crnu rodu, prepelicu, labuda, čapljicu, orla belorepana, patku gluvaru i još niz drugih interesantnih ptica. Zasavica se ističe kao područje na kom je nastanjeno oko 68% ukupne faune sisara u Srbiji.

Ovde možete uživati u specijalitetima od mangulice, kao i u proizvodima od magarećeg mleka.

Bilo da više uživate u šetnjama i odmaranju, ili vas pak voda privlači, svaki trenutak proveden u rezervatu moći ćete da ispunite aktivnostima koje zadovoljavaju afinitete  vaše porodice.

Specijalni rezervat prirode Zasavica
Foto: Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash/ Zasavica – Specijalni rezervat prirode Uvac

 

Popovica – izletište na Fruškoj gori

Od prvog dana proleća pa do odmakle jeseni  Fruška gora je veoma posećena od strane mnogih izletnika i turista. Ukoliko ste raspoleženi za uživanje u prirodi i planinarenje mi vam preporučujemo Popovicu.

Popovica je jedno od najpoznatijih izletišta jer je najbliže Novom Sadu. Sa Popovice polaze dve planinarsko-pešačke staze. Prvom, koja ide u pravcu severa stiže se do Iriškog venca (oko 4km). Na samom početku ove staze postoji skretanje na levo kojim se brzo stiže do uređenog vidikovca „Orlovo bojište“, a nešto kasnije skretanjem na desno može se doći do „Perine pećine“.

Drugom stazom, koja vodi pored Popovičkog jezera, stiže se do livada, odnosno vidikovca iznad naselja Ledinci. Odmah nakon jezera levo vodi šumski put koji se spaja sa trasom prve staze ka iriškom vencu. Na Popovici postoji i kružna tzv. Slavicina staza, koju su trasirali planinari. Ona se deli na kraću (zelenu – oko 2.5 km) i dužu (plavu – oko 3,5 km). Detalje ovih staza možete videti na samom lokalitetu na tabli.

Pored ovog Fruška gora obiluje mnogim izletištima i za koje god da se odlučite nećete pogrešiti. A predah i osveženje možete potražite u nekom od restorana na Fruškoj gori.

Popovica

Mir, tišina i miris borova i četinara učiniće odmor na Fruškoj Gori nezaboravnim.

Ovo su samo neke od lokacija  koje možete posetiti kada želite da pobegnete od gužvi i da na miru uživate sa svojom porodicom. Ukoliko i vi imate vaše „oaze mira“ pišite nam.

Najbolji restorani na Fruškoj gori

Irena Bjelić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link