Magazin Novi Sad

Šta znači ta zloslutna prognoza, po kojoj će Novi Sad biti kao Dalas

Najnovija, i ne baš preterano optimistična istraživanja švajcarskog Krauter laba, pokazuju da će do 2050. godine 77 odsto gradova proći kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene.

Kako je navedeno, Novi Sad će imati temperaturu kao Dalas, u najtoplijim mesecima imaće povećanje od 7,9 stepeni Celzijusovih, a na godišnjem nivou povećanje od 2,9 stepeni, piše 021.rs.

Beograd će imati klimu kao San Antonio, u najtoplijim mesecima imaće povećanje temperature od 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou povećanje od 3,5 stepeni.

London će za 30 godina imati klimu kakvu danas ima Barselona, a Madrid će do 2050. biti poput Marakeša, navedeno je u istraživanju.

Širom sveta gradovi koji se nalaze u hladnim zonama severne polulopte u budućnosti će imati klimu kao gradovi koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru sa štetnim efektima po zdravlje i infrastrukturu.

Studija pokazuje da će Moskva imati temperaturu kao Sofija, Sietl kao San Francisko, a Njujork kao Virdžinija Bič.

Nedostatak vode će uticati na veliki broj gradova u umerenim klimatskim uslovima kao rezultat globalnog zagrevanja, za koji se predviđa da će u letnjim mesecima iznositi 3,5 stepeni, a zimi 4,7 stepeni.

Tokom 2018. u Novi Sad se doselilo 8.457 ljudi, a kofere spakovalo 6.329 duša

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

155 Shares
155 Shares
Share via
Copy link