Magazin Novi Sad

Gradska vlast u Novom Sadu i EPS da obavesti građane o zataškavanju krađe i abnormalnim računima za struju

viber_image_2021-12-29_15-3
Foto: Luftika

Gradski odbor Stranke slobode i pravde uputio je optužbe novosadskim vlastima i Elektroprivredi Srbije. Reč je o nepravilnom očitavanju brojila i slučaju abnormalno uvećanim, tačnije lažiranim računima za struju koji su Novosađanima naneli veliku štetu.

Stranka slobode i pravde informacije je dobila, kako su naveli, od savesnih lica, zaposlenih u EPS-u. Saznanja o krađi na brojilima se odnose na 2016. godinu, a 2017. godine po v.d. direktora Milorada Grčića pokrenuta je i unutrašnja kontrola EPS-a.

Njihovi izvori su im rekli da je unutrašnja kontrola pri čitanju brojila i u toku obračuna potrošnje utvrdila više nepravilnosti. Izveštaj nikada nije objavljen.

Takođe, abnormalnim računima koji su pristizali tužilaštvo je počelo da se bavi i da ceo slučaj razmatra 2017. godine.

Javnost i građani nikada nisu saznali za ishod i rezultate istrage.

Insajderske informacije o zataškanoj unutrašnjoj kontroli 31. oktobra 2017. godine, ponukalo je Gradski odbor Stranke slobode i pravde da zbog ovih navoda sazovu konferenciju za medije i postave pitanja nadležnima u EPS-u i vlastima Grada, odnosno gradskim čelnicima.

Vratite novac oštećenim građanima

– Da li je istina da je u Novom Sadu zataškana krađa otkrivena u postupku unutrašnje kontrole, da su pokradeni potrošači EPS-a, tipovanjem stanja brojila i lažiranjem računa? Reč je o slučaju nepravilnog očitavanja električne energije u Novom Sadu i učinjene zloupotrebe šifre zaposlenog lica tokom njegovog odsustva sa radnog mesta 8. septembra 2017. godine.

Do zloupotrebe šifre je došlo tako što su pristupili nalogu tog lica da bi lažnim tipovanjem stanja brojila i značajnim uvećanjem računa potrošača ostvarili svoju prevarnu nameru, sa ciljem da kasnije za sve okrive pomenuto zaposleno lice – istakla je predsednica Gradskog odbora SSP-a Danijela Grujić.

Ona je navela da je prevara otkrivena u postupku unutrašnje kontrole prilikom koje su uzete izjave od zaposlenih.

Sačinjen je zapisnik ali su izostale sankcije, kao i obaveštenje javnosti o tome.

Potrošačima u Novom Sadu su prvo stizali računi sa pogrešnim stanjima i manjom potrošnjom od uobičajene, da bi se potom, posle ukupnog očitavanja na računima odjednom pojavio kumulirani utrošak.

– Ako brojila u Novom Sadu nekoliko meseci nisu bila očitavana pa su nakon toga dostavljeni abnormalni računi za struju našim sugrađanima, tačnije lažirani računi na koja su se građani masovno žalili Gradu, da li će EPS, ukoliko nadležni organi utvrde da su ovi navodi tačni, vratiti novac oštećenim građanima – upitali su iz SSP-a.

Grafikon
Foto: Luftika

Sestra gradonačelnika i Grčić imali vodeću ulogu?

Predsednica Gradskog odbora SSP Danijela Grujić je upitala i da li je vodeću ulogu, pored v.d. Milorada Grčića, koji je zaustavio i oborio sve kontrole, imala sestra gradonačelnika Miloša Vučevića, Tijana Ćirović Vučević – tadašnji rukovodilac za korporativne poslove tehničkog centra Novi Sad.

Ona je zapitala i kakvu ulogu je imao  rukovodilac sektora za brigu o korisnicima, Goran Čelar, brat Dejana Čelara poznatog po aferi u “Informatici”.

Takođe, direktor pomenutog sektora, Miroslav Parović i Mlađen Malešević, koji je, kako je rekla, nakon toga hitno napustio EPS i prešao u “Vodovod”.

– Osim toga što su potrošači u Novom Sadu, po svemu sudeći, pokradeni, paralelno su, prema istim izvorima, bili stornirani računi redovno očitavane utrošene električne energije i otpisana dugovanja velikim potrošačima u Novom Sadu, na štetu EPS-a. Šta se dogodilo sa drugim zapisnikom unutrašnje kontrole sprovedene 9. oktobra 2017. godine koja je utvrdila ove nepravilnosti u radu – rekla je Grujić.

– Dok velika većina Novosađana svakog jutra ustaje i odlazi na svoje radno mesto za platu koja najčešće s teškoćom obezbeđuje egzistenciju, u EPS-u u Novom Sadu, prema tvrdnjama naših izvora ima dovoljno sredstava za fiktivne platne spiskove politički podobnih kadrova. Da li je istina da vodeći stručni saradnici u EPS-u godinama ne dolaze na posao, a da primaju plate uredno – rekla je predsednica GRo SSP-a.

Zaposleni ucenjeni da ćute

Iz SSP se pitaju da li je rad unutrašnje kontrole bio ometan sve vreme i da li su zaposleni, koji su otkrili aferu, ucenjeni da ćute.

– Da li je istina da vodeći stručni saradnici u EPS-u godinama obesno ne dolaze na posao, da primaju plate uredno, i da se takođe nesmetano pojavljuju iznenada kada je potrebno izvesti „operaciju krađe i prevare“, kao što je to, prema tvrdnjama našeg izvora, učinio Mlađen Malešević ili kada treba „držati leđa“ uhvačenima u prevari i krađi kao Miroslav Parović – upitali su iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njihovim saznanjima, ranije su već podnete krivične prijave protiv odgovornih lica povodom opisanih događaja.

Oni ovim putem zahtevaju od gradske vlasti i nadležnih organa da obaveste javnost da li je povodom navoda iz krivičnih prijava sprovedena adekvatna istraga ili se sve završilo zataškavanjem kroz pritiske i ucene što je već odavno poznat manir ove vlasti.

U razgovoru za Luftiku predsednica GrO SSP-a Danijela Grujić situaciju energetske krize i niza afera koje su potresle našu javnost ocenjuje kao katastrofalnu:

– U slučaju kada je neko v.d. lakše se sprovodi politički uticaj. Posebno što je mnogima, kao Miloradu Grčiću , istekao mandat. Tada mora da bude prilično poslušan da bi ostao na toj funkciji i da udovoljava političkim zahtevima što je katastrofalno. Reč je o preduzećima od kojih cela zemlja zavisi. Tolika politička manipulacija je poražavajuća, da ne pričam koliko su ta preduzeća oštećena političkim kadriranjem, tim ljudima koji su na platnim spiskovima i crpe to preduzeće. A vrlo lagodno žive, na podsmeh svima nama koji se trudimo i radimo pošteno – objašnjava Danijela za naš portal.

Rešenje je kaže, veoma jednostavno:

– Ono što mora da se izvrši je depolitizacija, građanskog društva, ekonomske sfere, civilnog društva. Da se stabilizuje privreda, da društvo prodiše tako što će tržište rada biti slobodno. Otvoreni konkursi koji će se sprovoditi po stručnosti, primer je ova kriza kroz koju prolazimo, to je strašno – zaključuje Danijela Grujić za Luftiku.

Danijela
Foto: Luftika

Batinaši slomili nogu članu borskog SSP-a kao osvetu za subotnje blokade

Čitajte Luftiku na Google vestima

420 Shares
420 Shares
Share via
Copy link