Magazin Novi Sad

„Umesto 2.000 stiglo mi 48.000 dinara“: Agonija Novosađana sa računima za struju se nastavlja

eps novi sad
Foto: printscreen/N1

A u Novom Sadu i posle izbora sve po starom – građani i dalje muče muku sa računima za struju. Sa jedne strane, imamo one kojima stižu astronomski računi – a sa druge, oni kojima stižu računi sa potrošnjom nula, a koji se takođe brinu da će im – pre ili kasnije – ova greška biti debelo naplaćena.

Plaćanje računa nikada nije radosna aktivnost, ali penzionerki Oliveri Radovanović prošlog meseca – bilo je stresnije nego inače.

Umesto uobičajene 2.000 – stigao joj je račun za struju od 48.000 dinara.

– Uhvatila sam se za srce, misleći bokte – to je neka ozbiljna greška. Da sam gajila marihuanu ili rudarila kriptovalute – možda bih imala toliki račun. Pošto to nisam radila – ja ne znam otkud toliki račun – kaže Radovanović.

Kako bi dobila odgovor na to pitanje – uputila se ka Elektrovojvodini.

Priča nam, tamo je dočekao red od stotine jednako zbunjenih i ljutih građana, a snimak je objavila na svom Fejsbuk profilu.

– Mi smo dobili 50.000.

– 50.000 ste dobili?

– Da.

– 11.902.

– Jeste li vi to potrošili?.

– Ne, ni prošli mesec nismo potrošili 9.200, ali smo platili.

Od ulaska u plavu ili crvenu zonu, a samim tim i astronomskih računa: strahuju i stanari jedne zgrade na Limanu.

Priča nam upravnik – od januara komšijama, pa i njemu – stižu računi sa potrošnjom nula.

– Odgovore na elektronsku poštu nisam dobio, a obratio sam se elektronskom poštom kada sam odustao od zvanja, posle 20 minuta čekanja na pozivu broja za reklamacije kad mi se niko nije javio. Svi mi hoćemo da platimo, ali ono što smo potrošili – kaže upravnik zgrade Saša Bugarski.

Nakon višesatnog stajanja i pod pretnjom dizanja bune u Elektrovojvodini – Olivera je stigla na red. Umesto 48.000, račun je platila 2.300 dinara, pošto joj je upravnik zgrade očitao brojilo.

– Ja se lično pitam – da li će sutra od nas tražiti možda da idem da iskopam tonu uglja, da bih imao struju – ako sad treba ja da popisujem brojilo. Zašto da mi radimo tuđi posao – pita se Bugarski.

Taj posao vredan četiri i po milijarde dinara, zajedno sa još 10 firmi, pisao je portal 021, dobila je firma “Montop HRS” – preduzeće Marka Bosanca, simpatizera Srpske napredne stranke, koji je predvodio navijanje na mitinzima.

I u Elektrovojvodini su Oliveru uputili na firmu “Montop”, međutim…

– Ja sam nekoliko dana bila uporna, bez obzira što sam predala žalbu i zvala sam Montop. Htela sam da vidim i čujem ko je taj deran ili žensko čeljade koje je zaduženo za očitavanje struje. Jer do sada nikada nije bilo problema – kaže Radovanović.

Do firme “Montop HRS” na koju je EPS prebacio odgovornost – Olivera nikada nije stigla.

Pitanja su im uputili i novinari N1 – i to na dve adrese, ali odgovor nisu dobili.

Iz EPS-a kažu da u proteklih mesec i po dana – nije bilo odstupanja od uobičajnog broja reklamacija. Tvrde da je na više od 300.000 izdatih faktura – bilo tek 1.324 osnovane reklamacije.

– Komisija za rešavanje reklamacija u EPS-u ne postoji, postoje samo fiktivno i rešavaju njihove nestručne službe. Mnogobrojni potrošači ne znaju svoja prava ili se ne usuđuju ili ne znaju postupak ulagajna reklamacije da reše svoj problem – kaže Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“.

Elektrodistribucija Srbije, koja je nadležna za očitavanje brojila – nije odgovorila na pitanja N1 u potpunosti – na pitanja o preduzeću “Montop” – izbegli su da napišu išta.

Izvor: N1

Šta stoji iza uvećanih računa EPS-a? Hakerski napadi, neočitana brojila ili nešto treće?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link