Magazin Novi Sad

Novi Sad, grad sa najviše biciklista u Srbiji, broj dvotočkaša tokom pandemije uvećan za 10.000

biciklisti-novi-sad
Novosadska kritična masa /Foto: Slobodan Šušnjević

Novosadska biciklistička inicijativa (NBI) saopštila je da u Novom Sadu ima oko 40.000 aktivnih biciklista, što ga čini gradom sa najviše biciklista u Srbiji.

Kako su u zajedničkoj objavi na Facebooku naveli NBI i Novosadska kritična masa, u Novom Sadu ima oko 40.000 biciklista, dok je 2018. bilo oko 30.000.

„Putem razgovora sa vlasnicima biciklističkih radnji i pregledom brojača biciklista postavljenim na raznim mestima u gradu, broj biciklista očigledno je porastao, pa nas sada u Novom Sadu ima oko 40.000 (dok nas je 2018. bilo oko 30.000)“, navodi se u objavi.

Pandemija korona virusa i raznorazna ograničenja kretanja, pogotovo u vreme vanrednog stanja marta i aprila 2020. godine kada nije bilo ni javnog prevoza, za sobom je donela i epidemiju bicikala u Novom Sadu. Ovaj trend je nastavljen i posle ukidanja vanrednog stanja.

Novi Sad je 2018. zvanično postao grad sa najviše biciklista zimi koji idu na posao.

Problemi sa kojima se biciklisti u Novom Sadu susreću su brojni.

Neobeleženost pojedinih staza, neravnine i rupe na nekim deonicama, vožnja pogrešnom stranom puta, nepažljivi vozači i pešaci – samo su neki od problema sa kojima se novosadski biciklisti svakodnevno susreću.

Dobra vest za Novosađane je što će ovog meseca biti dodeljene subvencije za kupovinu bicikla.

Novosadska biciklistička inicijativa dobila je posao podele subvencija Novosađanima za kupovinu bicikla, odlučila je komisija Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Zbog ovog posla NBI se našla na meti brojnih kritika.

NBI je organizacija koja je i inicirala ideju da se u budžetima izdvoje sredstva koja bi bila podeljena građanima kao vid podrške kupovini bicikla.

Podela subvencija građanima počeće ovog meseca i ići će prema proceduri koju će saopštiti NSBI nakon potpisivanja ugovora sa Gradom.

Novosađani će, na osnovu prijava kod Novosadske biciklističke inicijative, dobijati 10.000 dinara kao vid pomoći za kupovinu novog bicikla. Subvenciju će dobiti oko 700 građana u prvom krugu, a Grad Novi Sad je već rezervisao u budžetu dodatnih 10 miliona dinara za drugi krug subvencija, koji će uslediti kasnije tokom godine.

Građani će podnositi određenu dokumentaciju u svojim prijavama: popunjen obrazac, fotokopiju lične karte/očitanu čupovanu ličnu kartu sa adresom prebivališta, izjava o članovima domaćinstva (samo jedan član pojedinačnog domaćinstva ostvaruje pravo na subvenciju), saglasnost o obradi podataka o ličnosti, a NBI može da utvrdi i druge uslove.

NBI je pozvala građane na tradicionalno okupljanje „Kritična masa“ nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije. Ovogodišnje druženje i vožnja gradom u velikoj koloni će biti održano u petak 11. juna. Okupljanje biciklista, skejtera, roleraša, monociklista i svih onih koji svojim prevoznim sredstvima ne zagađuju okolinu biće u petak u 17 sati u Limanskom parku.

Radnik Zelenila terao kamion po biciklističkoj, pa parkirao na travu da bi trknuo do radnje

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


58 Shares
Share via
Copy link