Novi Sad Vesti

Prvi put u istoriji Novog Sada ukinuta biciklistička staza – jedna od najvažnijih u gradu

bici staza
Foto: ilustracija

Početkom 2024. godine u Novom Sadu je prvi put u istoriji grada ukinuta biciklistička staza – i to jedna od najvažnijih u gradu, poručuje Novosadska biciklistička inicijativa.

Konkretno, reč je o stazi na Sentandrejskom putu, koja povezuje Klisu sa centrom grada.

Na delu Sentandrejskog puta od benzinske pumpe do raskrsnice sa Partizanskom, i u delu Kisačke od raskrsnice sa Partizanskom do raskrsnice sa Bulevarom Kralja Petra I (obostrano), ukinuto je čak jedan kilometar i 120 metara biciklističke staze.

“Razlog ukidanja biciklističke staze je zapravo nepostojanje trotoara, te je da bi se obezbedilo kretanje pešaka, postojeća biciklistička staza ukinuta saobraćajnim znakom i time pretvorena u pešačku. Iako je naše udruženje godinama u nazad predlagalo institucijama da se uz biciklističku stazu izgradi trotoar za šta i postoji prostor i svi uslovi, te da se biciklistička staza rekonstruiše, Gradska uprava se ove godine ipak odlučila za lakšu opciju – da ukine kilometar biciklističke staze”, piše NSBI.

Kako navodi NSBI, ovaj potez je jedan od važnijih biciklističkih koridora u Novom Sadu. Put kojim idu motorna vozila je veoma prometan, pa kretanje biciklista nije bezbedno, ocenjuje ova inicijativa. NSBI upozorava na potencijalne saobraćajne nezgode koje po bicikliste mogu biti kobne.

NSBI podseća da su još pre pet godina apelovali na Grad da se postojeća biciklistička staza rekonstruiše, a pored nje izgradi trotorar, kako bi se omogućilo nesmetano kretanje pešaka i biciklista.

“Takođe smo apelovali i da se završi krak staze na Sentrandrejskom putu (sa desne strane) u smeru od Partizanske ka Teodora Mandića (naspram Univerexport objekta). Na ovom potezu je pre nekoliko godina završena izgradnja dela biciklističke staze do raskrsnice sa Šajkaškom, a preostalo je da se kod NIS benzinske pumpe izgrade pešačka i biciklistička staza”, navodi NSBI.

Uprkos brojnim apelima, ovo nije urađeno.

Izvor: 021

5 tipova ljudi koji smetaju na biciklističkim stazama

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link