Novi Sad Vesti

Novi Sad umesto „oka sokolovog“ dobija „vrapca“, 10 bicikala sa kamerama beležiće saobraćajne prekršaje

elektricni bicikl
Foto: Pixabay

Novi Sad uskoro dobija deset električnih bicikala sa kamerama za evidentiranje nepropisnog parkiranja i drugih saobraćajnih prekršaja, piše 021.

Ugovor vredan 13.434.000 dinara sa PDV-om Grad je sklopio sa novosadskim preduzećem „Ada System“, koje i inače dobija različite poslove vezane za digitalizaciju i nabavke softvera u Novom Sadu.

To preduzeće je, između ostalog, bilo zaduženo za servisiranje i održavanje računarske opreme u Gradu, digitalizaciju dokumentacije „Voda Vojvodine“, kao i nabavku mrežne opreme za Službu za zajedničke poslove Grada.

Tenderska specifikacija kaže da je dobavljač dužan da dostavi deset bicikala sa kamerama, da materijal rama bicikla treba da bude aluminijum, a boja bela.

Bicikl treba da ima domet od najmanje 110 km, da s elektro-pogonom ide najmanje 25 km/h, da poseduje LED svetla napred i pozadi. Potrebno je i da budu ispunjeni i određeni uslovi za montiranje kamere.

Bicikli treba da budu opremljeni LCD displejima, da imaju minimalno devet brzina, te da su proizvedeni najranije 2021. Sva vozila moraju da budu opremljena sa minimalno dve ANPR kamere sa integrisanim infracrvenim svetlima koja omogućavaju rad u noćnim uslovima.

Neophodno je i automatsko deljenje podataka sa centrom.

Uz to, firma „Ada System“ obezbediće i softverski paket za upravljanje komunikacijom, uređajem i prenosom podataka.

Softver treba da omogući i prepoznavanje registarske oznake svih evropskih zemalja, kao i integraciju sa sistemom za naplatu parkinga i obradu prekršaja.

Garantni rok za bicikle, kamere i softver je najmanje dve godine.

Novosadski pandan „Oku sokolovom“, koji je sistem praćenja u Beogradu i u još nekoliko gradova, Novosadska biciklistička inicijativa nezvanično je nazvala „Vrabac“.

NSBI se nada da će to biti dobar primer i drugim lokalnim samoupravama u Srbiji i regionu.

Inače, Služba za zajedničke poslove Grada je u isto vreme tražila i pet motornih vozila za iste potrebe, ali još uvek nema obaveštenja o završetku tog tendera, iako je rok za podnošenje ponuda bio 25. jul.

Grad je tražio pet novih, belih motornih vozila sa kamerama za evidentiranje prekršaja, snage motora od najmanje 60 KW, EURO 6 ili noviji tip.

Predmet nabavke bili su benzinci sa manuelnim menjačem, sa senzorima za upozorenja, opremljeni kamerama visokih rezolucija za snimanje i analizu sadržaja, navodi pomenuti portal.

Izvor: 021

Lazar od bicikala pravi vozila na 3 točka koja ne zagađuju okolinu, jeftina i laka kao pero

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
683 Shares
683 Shares
Share via
Copy link