Magazin Srbija

Novo poskupljenje duvana, evo koliko će sada koštati vaša paklica cigareta (FOTO)

Foto: Ilustracija

Paklica cigareta će narednih dana biti skuplja u proseku za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Prema saznanjima Telegrafa, za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene. Takođe, upravo je objavljen njihov novi cenovnik.

Novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 31. januara, dok će druge duvandžije primenu početi nekoliko dana kasnije.

Prvi je usklađivanje cena objavio „Japan tobako internešnal“ (JTI) iz Sente.

Prema cenovniku objavljenom u „Službenom glasniku“, najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 290 dinara, a najskuplja 570.

Kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvođača, niškog „Filipa Morisa“ i „Britiš amerikan tobaka“ u Vranju, poskupeće za isti iznos.

One koje građani u Srbiji najšećeše kupuju će koštati ovoliko:

„Ronhill slim“ je skočio je na 360. Paklica „rotmansa“ umesto 300 sada košta 310 dinara. „Pal mal“ ide na 320. „Laki strajk“ koštaće 320 dinara, odnosno, Lucky Strike (Blue 100’s) koštaće 330 dinara.

„Drina“ (DRINA denifine (tvrdo pakovanje) košta 310 dinara, koliko i „diva“. Winston XStyle LONG BLUE kšta 330. Winston 100’s Red (gold) 340. Camel blue 100s 340.

Pall Mall (Silver 4) 320. i tako dalje…

Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom, najčešće početkom februara i u julu.

Predviđeno je da se specifična akciza uvećava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Novi Zeland zabranjuje duvan, rođeni nakon 2008. nikada neće moći da kupe cigarete

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link