Magazin Svet

Novi Zeland zabranjuje duvan, rođeni nakon 2008. nikada neće moći da kupe cigarete

cigareta

Jedna vest sa Novog Zelanda odjeknula je širom planete, a tiče se zabrane pušenja za nove generacije. Naime, svi Novozelanđani rođeni posle 2008. godine nikada neće moći da kupe cigarete, niti bilo koji drugi duvanski proizvod tokom svog života.

Cilj novog zakona je da se smanji upotreba duvana na nacionalnom nivou, a ako se pristup duvanskim proizvodima onemogući mlađim generacijama problem se seče u korenu. Ne samo da novi zakon ograničava ko može da dođe do duvana, već smanjuje i dozvoljene nivoe nikotina u dostupnim cigaretama.

Takođe, one neće biti dostupne na istim mestima kao do sada, jer će njihova prodaja biti zabranjena u supermarketima i malim prodavnicama na uglu. To će ukupan broj ovlašćenih prodavaca smanjiti sa oko 8.000 na ispod 500.

Naravno, ovakva najava naišla je na pomešane reakcije ljudi, jer neki veruju da je dobro sprečiti mlade da postanu zavisni od pušenja, dok drugi misle da je to preterano i da može doći do stvaranja neke vrste „crnog tržišta“ za duvanske proizvode.

Nije poznato kako će se to pokazati u praksi, ali u poslednjim godinama sve prisutniji je trend pušenja elektronskih cigareta, za koje stručnjaci upozoravaju da nisu bezopasne po zdravlje.

U ovom trenutku, 13% odraslih Novozelanđana su pušači, a taj procenat je veći među maorskom populacijom, oko trećine. Pušenje elektronskih cigareta uvedeno je 2017. kao početak smanjivanja procenta pušača, ali veruje se da je sad vreme za drastičnije mere. Novi plan je da se procenat pušača smanji na 5% do 2025. godine, sa potencijalnom da se kasnije polako približava nuli.

Izvor: BBC, City magazine

Novozelandska političarka sela na bicikl i odvezla se u bolnicu na porođaj

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


364 Shares
364 Shares
Share via
Copy link